În industria medicamentelor, a vopselurilor, în benzinării, ori pe galeriile de mină, unde sunt aparate ce funcționează în aer cu conținut exploziv, oamenii se folosesc de determinările specialiștilor de la INCD INSEMEX Petroșani. Ei sunt cei care, de-a lungul timpului, prin mii de cercetări și încercări, au determinat ce condiții trebuie evitate, ca să nu se producă tragedii.

Tehnic, specialiștii de aici spun că aparatele electrice pot funcționa în medii în care există amestecuri de gaze ce pot exploda, dar în anumite condiții. Și tocmai acestea sunt determinate în laboratoare. Sunt 8 oameni, care, în laboratorul cu echipamente ce lucrează în curenți slabi, fac o astfel de determinare, ce devine, după ani de lucru, literă de lege.
„În acest laborator se desfășoară activități de cercetare pentru prevenirea aprinderii atmosferelor explozive de la instalațiile de curenți slabi. Câmpul de activități al laboratorului este, însă, mai amplu. Laboratorul are preocupări în ceea ce privește identificarea
parametrilor care influențează sensibilitatea la aprindere a atmosferelor explozive, dar și securitatea în funcționare a echipamentelor electrice de curenți slabi”, a spus Marius Darie, șeful Laboratorului de echipamente electrice pentru curenți slabi.
Toate aparatele trebuie să poată funcționa, atunci când este necesară prezența lor, dar nu trebuie să inițieze aprinderea. Ori tocmai asta caută să determine cercetării de la singurul institut de cercetare de la noi din țară.
„El își desfășoară activitatea și își îndeplinește rolul industrial pentru care a fost utilizat. Idee este că, deși funcționeză, lucreză cu energie, operează, dar trebuie să nu aprindă atmosfera ce pote apărea în jurul lor, datorat prezenței substanței explozibile. Aceste mii de determinări le folosim pentru determinarea sensibilității la aprindere a amestecurilor aer-metan, în funcție de umiditatea aerului”, mai spune șeful laboratorului.
Și, dacă vă gândiți că doar în mină, pe galerii, găsim astfel de aparate, care, sigur, trebuie calibrate, așa încât să nu aprindă metanul, trebuie să știți că, în timp, au fost identificate și în alte domenii pericole de acest fel.
„În domeniul mineritului, INCD INSEMEX a avut preocupări mai ample în trecut. Dar, încet-încet, atmosferele inflamabile s-au dovedit a exista și în alte domenii industriale de la suprafață. Vorbim de tot ce înseamn petrol, prelucarea acestuia și industria chimică, în prelucrarea cerealelor, în farmaceutică și inclusiv în vopsitorii, benzinării, transport de gaze, condiționarea gazelor”, a explicat Marius Darie.
Cercetătorii de la INCD INSEMEX spun că lucrează mereu în echipe și că fiecare determinare, face parte dintr-un întreg ce formează câte o cercetare de amploare. Scopul este clar și vizează determinarea exactă a tuturor condițiilor ce trebuie evitate, așa încât ă nu aibă loc trgedii. Nu o dată, cercetătorii de aici au fost solicitați să vină cu ghiduri de bune practici în diverse domenii, ghiduri ce au fost elaborate tocmai în urma unor determinări de acest fel, în laboratoarele de la Petroșani.
Diana Mitrache