După un an jumate de pandemie, Mii de elevii și sute de profesori încă nu au tablete

Mii de elevi hunedoreni și sute de profesori încă nu au tablete sau laptopuri cu ajutorul cărora să desfășoare, respectiv să participe la cursurile online. După un an jumătate de pandemie, timp în care cursurile s-au mutat, cel mai mult, în mediul online încă mii de elevi hunedoreni sunt rupți de educație. Sunt și sute de profesori în această situație. În tot acest timp, la nivelul județului au fost distribuite mii de tablete.
”Până în prezent, ISJ Hunedoara a distruit un număr de 5172 tablete de uz școlar cu conexiune lde 24 de luni la internet. Unitățile de învățământ din județ au mai beneficiat de sprijinul autorităților locale și al ONG-urilor, din partea cărora au mai fost distribuite 1173 de tablete, astfel încât, la sfârșitul lunii ianuarie 2021, unitățile de învățământ din județ au raportat distribuirea unui număr total de 6345 de tablete școlare. În prezent, au mai rămas 3521 elevi și 247 cadre didactic care nu dispun de niciun dispozitiv”, arată Ministerul Educației. Prin programul național ”Educația în siguranță”, Guvernul României a alocat, din fondul de rezervă, 100 mili­oane lei pentru achiziția de tablete, laptopuri și echipamente sanitare destinate inspectoratelor școlare și unităților de învățământ preuniversitar. ” Județului Hunedoara i-a fost alocată suma de 2 milioane lei pentru aceste achiziții, 300.000 lei pentru echipamente sanitare și 1,7 milioane lei pentru echipamente IT din care Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (ISJ) a achiziționat 2413 de tablete. Aceste dispozitive au fost distribuite în cursul lunii ianuarie elevilor din învățământul primar și din învățământul profesional/dual”, mai notează ministerul de resort.
În cadrul programului național ”Școala de acasă”, Ministerul Educației, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a achiziționat un număr de 250.000 de echipamente pentru uz școlar. ”Pentru județul Hunedoara au fost alocate 2759 de tablete care au fost distribuite elevilor de nivel gimnazial, identificați fără dispozitive în cursul lunii decembrie 2020”, mai arată Ministerul Educației. Prin achiziții descentralizate, în cadrul proiectului ROSE (Romanian Secondary Education), finanțat prin Banca Mondială, se vor achiziționa, de către Ministerul Educației dispozitive IT destinate unui număr de 1093 licee la nivel național, iar județul Hunedoara a fost cuprins cu un număr necesar de 1704 laptori, 138 camere de luat vederi pentru desfășurarea videoconferințelor și 129 de table interactive În plus, prin Programul Operațional Competitivitate, au fost depuse proiecte de finanțare de către 28 de unități de învățământ, ISJ Hunedoara (pentru 15 uniotăți de învățământ), Consiliul Județean Hunedoara (pentru 4 unități de învățământ), respectiv de către primării, pentru un număr de 35 de unități de învățământ. În aceste cereri de finanțare au fost solicitate peste 16.000 de dispozitive pentru elevii și cadrele didactice care nu dispun de dispozitive sau dispun doar de smartphone-uri.

Monika BACIU

Advertisements