Câteva mii de turisti si-au fãcut prima zi de Crãciun pe pârtiile din Straja si de la Transalpina Ski Resort.  Pe cea mai nouã statiune montanã din România aflatã la  doar 30 de km de Petrosani, Transalpina Ski Resort zãpada pe pârtii mãsoarã peste 50 de centimetri, iar pânã la finele lunii ianuarie turistii au parte de o super ofertã: accesul pe toate instalatiile din statiune este gratis.

Majoritatea turistilor au urcat din Valea Jiului, dar au fost si din Râmnicu Vâlcea, Cluj, Bucuresti sau Gorj. La cota 2000 turistii au avut parte de soare din plin, zãpadã si multã voie bunã. În Transalpina Ski Resort pârtiile de schi se întind pe mai multi kilometri, toate sunt bãtãtorite si amenajate si sunt prevãzute cu sistem de înzãpezire si instalatii de transport pe cablu. Turistii s-au simtit foarte bine, iar la cota 2.000 au putut sã se relaxeze la un ceai cald sau o canã de vin fiert.

Statiunea Transalpina Ski Resort este cea mai nouã statiune montanã din România, printr-o investitie a Ministerului Dezvoltãrii si Turismului  si s-a inaugurat chiar înainte de Crãciun. Pânã în data de 31 ianuarie aici toti turistii beneficiazã de acces gratuit atât la telegondolã cât si pe telescaun si pe teleschi. Tot în cadrul proiectului au fost realizate spatii adiacente pentru servicii, o  parcare cu minim 350 de locuri si un refugiu salvamont, precum si sediul jandarmeriei la cota 1975 m.

25 de kilometri  în Straja

Iubitorii sporturilor de iarnã vor avea parte, în curând, de cea mai lungã pârtie din estul Europei. Unde? Chiar aici, la noi, la Straja! Peste 25 de kilometri de coborâre vor fi amenajati pe Valea Jiului, la Straja, în urma unui  proiect de 200 de milioane de lei  finantat din bani europeni si de la bugetul de stat, prin programul National „Schi în Carpati”. Consiliul Local din Lupeni a început deja investitii de anvergurã, pentru a uni si moderniza cele sapte pârtii existente într-una singurã, iar autoritãtile promit cã va fi gata în doi ani. Lucrul a început de la modernizarea pârtiilor, care coboarã pânã în orasului Lupeni, la statia de plecare a telescaunului. Apoi se va construi un lac artificial chiar în vârful muntelui, din care se vor alimenta tunurile de zãpadã. Pentru cã apa sã nu înghete pe fundul lacului, câteva turbine uriase o vor mentine în miscare, iar instalatiile de zãpadã artificialã vor fi controlate de un calculator. Pârtiile ar trebui sã lege la final Vârful Straja de orasele Vulcan si Lupeni pe o distantã de peste 25 de kilometri. Mai mult, din Lupeni si pânã în Straja va functiona si o telegondolã.

Unii vãd deja proiectul finalizat. Emil Pãrãu, este unul dintre investitorii din Straja, care detine mai multe pârtii din zonã si care a cheltuit deja 500.000 euro pe instalatii pentru zãpada artificialã si nocturne. ªi asta pentru cã el crede în viitorul turismului din Straja, iar turistii sunt încântati.

“Este extraordinar ce se face aici. Pârtiile de schi sunt superbe, bine întretinute, preturile sunt si ele bune. Se vede cã s-au adus tunuri de zãpadã, ori instalatii noi de transport pe cablu. Straja aratã de la an la an ca o adevãratã statiune de munte europeanã”, spune Mircea Preda, turist. Când proiectul va fi gata, autoritãtile estimeazã cã si locurile de cazare se vor dubla, în afarã de cele existente acum si vor ajunge la 4.500.

Marius MITRACHE