Unde e lege e cu tocmeală! Peste 100 de oameni au fost amendați la Petroșani, după ce au participat la petreceri în două locații.
Oamenii legii s-au bâlbâit și au făcut cu greu față sistemului încropit ad-hoc de proprietarii localurilor. În unul dintre acestea, petrecerile s-au ținut două zile la rând și, de fiecare dată, au venit mascații. Oameni evacuați cu greu, situații penibile și patroni inconștienți, dar și revoltați. Asta s-a întâmplat în week-end-ul trecut la Petroșani, la două restaurante. Vineri a fost botez și sâmbătă nuntă, deși la Petroșani este scenariul roșu și niciun local nu trebuia să fie deschis. Cu toate acestea, nimeni nu a ținut cont și o nuntă, un botez, dar și o petrecere de 8 martie a trebuit să fie spartă de mascați, după ore bune de pândă la poartă, și la ponturi servite de jurnaliști.
Și tot patronii s-au arătat revoltați că, dacă e lege, de ce să nu fie cu tocmeală?

„Băi jigodiilor care încercați să băgați frica în oameni și face abuzurile astea. Nu vă mai merge! Ați spus că e plin ATI-ul la Petroșani și ieri am auzit că îs 4 persoane. Cât mai mințiți voi oamenii? Cât le mai îngrădiți să facă petreceri și îi îmbolnăviți cu creierii. Unde s-a mai pomenit să săriți pe femei în restaurant? Voi nu aveți mamă, ci v-a făcut pe voi?  Nu v-au născut femeile? Nici ce 8 martie nu au femeile voie la o petrecere, un chef, mă?”, a răbufnit, după ce poliția i-a întrerupt petrecerea, Leo Cosma, proprietarului unuia dintre localuri.
Oamenii legii, însă, nu s-au lăsat înduplecați iar prefectul județului Hunedoara a spus că situația s-a repetat și la Petroșani și la Brad și că astfel de chefuri sunt absolut ilegale acum.
„Noi cam știm că există aceste petreceri ilegale și am luat toate măsurile ca să  le stopăm. Am convocat CJSU, și am stabilit ca, în toate unitățile din orașele în care incidența trece de 3 la mie, să fie controale mai amănunțite. Adică, noi mobilizăm forțele acolo. Mai suplimentăm forțe care să facă și acum controale. Noi nu mergem să amendăm, dar încercăm să conștientizăm populația și, în cazurile în care nu se vrea și nu pricep, vom lua și măsuri de acest gen”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Potrivit polițiștilor, care au spart aceste chefuri, la unul dintre localuri au fost legitimate 86 de persoane la o nuntă, alte 46 la un botez și vreo 22 la o petrecere de 8 martie.
„Polițiștii hunedoreni au continuat verificările impuse  pe durata stării de alertă, în privința respectării normelor de distanțare sociale, de port al măștii de protecție, în scopul respectării normelor de răspândire a noului coronavirus , iar ca urmare a activităților, la nivelul județului, au fost aplicate peste 100 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru nerespectarea portului măștii de protecție. Au fost identificate două situații la Petroșani, pentru că în restaurante se desfășurau evenimente private, interzise de altfel acum, motiv pentru care vor fi sancționați contravențional toți participanții, cu amenzi prevăzute de Legea 55/2020, privind măsurile de prevenire și combatere a  efectelor generate de pandemia de COVID-19”, a adăugat și Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
În Hunedoara, Orăștie și la Petroșani, ori Vulcan indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 a trecut de 3 la mie și, ca urmare este interzisă orice activitate în localuri și, cu atât mai mult, nunți, botezuri, ori tradiționalele petreceri de 8 martie.
Diana Mitrache