Cazul studenților de la Drept din București, care au fost exmatriculați pentru că au copiat în prima lor sesiune, a pus în discuție și modul de examinare la alte universități.
Cei de la Petroșani spun că s-au orientat pe colocvii, referate și probleme, ce au făcut imposibilă fraudarea unui examen. Rectorul Sorin Radu a explicat cum au procedat la Petroșani.
La ingineri a fost simplu, iar la economiști s-a mers pe colocvii, spune rectorul Universității din Petroșani, care a catalogat incidentul de la Universitatea din București, drept o întâmplare care a pus pe gânduri mediul academic din România, acum, în pandemie.
„Mai ales la specializările din domeniile ingineriei, dar și la celelalte specializări, am căutat să le dăm studenților să rezolve teste. Aceste teste însemnau clar parcurgerea materialului bibliografic, pe care l-au avut la dispoziție, însușirea cursurilor, a unor activități de laborator sau practice, realizarea unor proiecte și, ca atare, la aceste teste nu se putea copia cuvânt cu cuvânt dintr-o carte și nu era suficientă redare unor definiții. La alte specializări, colegii mei au cerut eseuri, sau referate, dar care să arate parcurgerea materiei, apelând și la capacitatea de creație a fiecărui student” , a spus prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
La ingineri a fost și mai simplu, date fiind științele exacte, unde studenții au trebuit să meargă pe aplicații practice, mai mult decât pe cursul în sine, care putea fi copiat la un examen on-line.
„Nu mai vorbim la matematică, unde au avut de rezolvat probleme, sau la fizică, ori chimie. Și atunci, am exclus, pe cât posibil, această tentativă de fraudă. Iar colegii noștri, în urma examinărilor, nu au sesizat tendințe de fraude la studenți”, a mai explicat Rectorul Universității din Petroșani. În ședința din 25 februarie, Senatul Universității din Petroșani a decis și cum va fi organizat semestrul al II-lea. Totul, însă, poate fi modificat în funcție de incidența în Petroșani, a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus.
„Am recurs la o modalitate de predare mixtă, on-line, pentru cursuri și seminarii, iar la unele laboratoare, care nu se pot face on-line, se vor face față în față. Metodologia a fost aprobată de către Senatul Universității. Mergem cu ea în măsura în care incidența COVIS-19 din Petroșani ne va permite”, a conchis profesorul universitar Sorin Radu.
Sistemul de verificare on-line a studenților a creat probleme la București, unde mai mulți studenți au fost exmatriculați după prima lor sesiune, pentru că au copiat la examene. Aceștia aveau un grup de Whats App și comunicau în permanență unul cu altul. Conversațiile au ajuns însă pe mâna profesorilor, cel mai probabil de la colegii tinerilor. Au urmat audieri, iar „bobocii” prinși pe picior greșit au recunoscut că au trișat și au fost exmatriculați.
Diana Mitrache