Schi pe ger năprasnic

Zeci de concurenți au participat la cea de-a opta ediție a Cupei Pro Parâng. Pe un ger năprasnic, la -15 grade, cei 27 competitori au încălțat schiurile și au alunecat la vale.

Evenimentul s-a desfășurat într-un peisaj mirific. Un tablou autentic de iarnă geroasă, cu zăpadă s-a desfășurat în fața participanților la eveniment.
Două trasee au fost realizate, open și elite. La categoria elite au participat 11 concurenți, iar la categoria open s-au întrecut 16 participanți.
“La ora startului s-au prezentat 27 de competitori, iubitori ai schiului de turâ. Într-o atmosferă plăcută dar geroasă concurenții grupați în cele două categorii de concurs au început ascensiunea pe schiuri.Traseul cel mai solicitant atribuit categoriei Elit implica urcarea parțial pe pârtia B, pârtia Slima și vârful Parângul Mic. Datorită vântului puternic vârful nu a fost accesibil fiind utilizat traseul de rezervă pe liziera pădurii până la pârtia nouă și coborâre la finiș. Traseul Open dedicat schiorilor mai puțin experimentați a fost mai scurt,ceea mai solicitantă porțiune fiind partea superioară a pârtiei B. Spre bucuria noastră nu s-au semnalat nici un fel de incidente toți concurenții au trecut cu bine linia de sosire și au fost invitați la Sediul asociației din Parâng pentru a se încălzi cu o cană de ceai. Tot în această locație într-o atmosferă de voie bună s-a desfîșurat festivitatea de premiere, cele mai bune rezultate fiind recompensate cu diplome și cupe. La sosire, în ciuda temperaturii scăzute și a efortului depus, pe
chipul participanților am văzut bucuria de a participa la un astfel de concurs, mulțumirea față de traseul propus și peisajul mirific de iarnă, și mai târziu, plăcerea de a urca pe un podium improvizat din zăpadă. Această ediție a depășit granițele Văii Jiului participând concurenți din: Deva, Tg-Jiu, Rm-Vâlcea, București, Hunedoara și Alba-Iulia”, spun organizatorii.
Pe podium au urcat:
Categoria OPEN
– sub 20 ani masculin 1. Mihaly Bogdan Matei;
– 20-45 ani feminin
1. Negruț Alexandra;
2. Dobrei Ana Maria;
– 20-45 masculin
1. Cernăianu Cristian Vasile, 2.Gâtlan Florin, 3.Toth Lorand , Crăiță Radu;
– peste 45 ani masculin 1. Zaharie Florin, 2. Verigeanu Cătălin, 3. Czimbalmoș Ernest;
Categoria ELITE
– 20-45 ani feminin
1. Băban Roxana;
– peste 45 ani feminim 1. Viezuran Sinela;
– peste 45 ani masculin 1. Veress Ștefan, 2. Tecar Tănase, 3. Codrea Gheorghe;
Evenimentul, aflat anul acesta la ediția a VIII/- își propune să promoveze zona munților Parâng. Asociația schi turism montan Pro-Parâng are ca scop promovarea turismului montan în masivul Parâng, protejarea mediului înconjurător, atragerea tineretului spre mișcare în aer liber. Prin acțiuni de voluntariat membrii asociației au refăcut și modernizat marcaje turistice, refugii montane, organizează competiții sportive atât vara cât și iarna, coordonează un cerc de copii (Prietenii Munților), pentru care organizează excursii de studiu, acțiuni de informare și conștientizare privind protejarea mediului înconjurător, lecții de prim ajutor și acțiuni de ecologizare.
Monika BACIU

Advertisements