Sunt zeci de copii în Valea Jiului care nu au ajuns niciodată la munte. Asta, deși stațiunile turistice pot fi văzute de jos, de fiecare dintre ei. Pentru a le face o bucurie, organizația Salvați Copiii din Lupeni a făcut o excursie la Straja. A fost una dintre cele mai frumoase zile de vacanță.
Au construit oameni de zăpadă, au învățat să schieze și, poate, unii dintre ei, au ajuns pentru prima dată la munte. A fost o zi cu multă bucurie în sufletele celor ce vin la Salvați Copiii, în Lupeni și asta s-a văzut pe chipul fiecăruia dintre ei.
Sunt copii ai căror părinți nu au avut timp să îi ducă la munte, ei fiind plecați în străinătate, iar la Salvați Copiii au găsit locul potrivit pentru astfel de activități.
„Azi am venit să schiez, împreună cu colegii mei și doamnele profesoare. Mi se pare o experiență grozavă. Vremea e bună și ca totul e ca o provocare. Am învățat să schiez, deși un pic mi-a fost teamă, dar m-am descurcat”, a spus Dana, una dintre fetele venite la Straja.

„Am venit la Straja, împreună cu Organizația Salvați Copiii, ca să învăț să schiez. Pentru mine a mers foarte bine lecția de schi. Sunt pentru prima dată pe schiuri. Am învățat și cu placa să mă dau. E minunat aici”, a spus și Cosmina.
Salvați Copiii este locul în care fiecare copil aflat într-o situație mai diferită  își face prieteni și are parte de activități pe care le-ar fi făcut cu părinții lor.
Ei au profitat de o excursie la munte și au învățat foarte repede să schieze.
„Am venit cu 10 copii, care iau aici primele lor lecții de schi. Sunt toți în vacanță. Ei sunt beneficiari ai programului „Singuri acasă”, ai Organizației Salvați Copiii din Lupeni. Sunt copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și cu care noi desfășurăm activități recreative”, a spus Karina Blăjan, coordonatoarea activității.
Cei de la Salvați Copiii îi pregătesc pe copii de acasă. Le spun tutorilor, cu care aceștia locuiesc, ce au de făcut, cum să se îmbrace, iar apoi activitățile la munte, sau la patinuar, sunt cele mai gustate.
„Avem planuri pentru iarna aceasta și pentru derdeluș, dar și pentru alte activități. Sunt 67 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate și, pentru că trebuie să respectăm normele în vigoare, în fiecare week-end, venim la Straja cu câte un grup de 10 copii”, a mai spus Karina Blăjan, de la Salvați Copiii din Lupeni.
O zi la Straja a fost ca o vacanță reușită pentru fiecare dintre acești copii. Pe rând, fiecare copil va ajunge măcar o dată la munte, va face drumeții, va construi oameni de zăpadă, iar la final, va învăța să schieze.
Diana Mitrache