Spitalul Județean din Timișoara poartă numele unui om născut la Vulcan, în Valea Jiului. Pius Brînzeu, o ilustră personalitate, care a operat o șahistă, el însuși un mare pasionat de șah, chiar în timp ce mutau piese pe o tablă vituală, dar care l-a operat și pe Kim Ir-Sen, fost președinte al Coreei de Nord.
În stația CFR din Petroșani, există un loc care din această săptămână, îi este dedicat și lui.
Născut la Vulcan în 25 ianuarie 1911, adică exact acum 110, Pius Brânzeu a dus numele Văii  Jiului peste tot în lume. În gara de la Petroșani, luni, a fost pus un afiș din care trecătorii să vadă asta, grație lui Dorel Șchiopu, CFR-ist, dar și un om care vrea ca istoria să nu se piardă.
„Pius Brînzeu este un argument în favoarea ideii că viața merită trăită frumos. Pius Brînzeu a excelat în domenii atât de diverse și diferite, încât e un exemplu pentru noi că, dacă îți propui, se poate orice.  E un fiu al Văii Jiului și foarte puțini oameni știu că Spitalul Județean Timișoara poartă numele  unui medic născut în Valea Jiului”, a spus Dorel Șchiopu, secretar executiv Cultul Eroilor Regina Maria Hunedoara.

Pius Brînzeu a făcut medicina la Strasbourg, a ajuns un foarte bun medic și a venit apoi în țară, deși era extrem de bine cotat și în Franța. În contextul războiului, acest om, are numai reușite uluitoare și nu doar în medicină.
„Un fapt unic în istoria șahului și a medicinei, ca să leg șahul de medicină, a operat-o de  apendicită, pentru studenții lui fiind operația, pe șahista Margareta Mureșan, membră la clubul lui de șah. El era directorul spitalului și, cu ocazia operației, a avut loc o partidă de șah orb, adică, fără tablă, între medicul care opera și pacientul care era operat”, a adăugat Dorel Șchiopu.
Și asta nu a fost tot, pentru că, inainte de decembrie 1978, când opera o șahistă, în timpul unei partide de șah, Pius Brînzeu l-a operat chiar pe președintele Coreei de Nord.
„În 1964, Kim Ir-Sen a avut o problemă medicală. Pius Brînzeu a fost considerat părintele flebologiei românești, cea care se ocupă de sistemul vaselor de sânge. Și președintele Coreei avea nevoie de un specialist. Și în 1864, în iunie, s-a dus în Coreea de Nord. Două luni a lipsit de acasă, nu a știut nimeni de el. Soția lui a purtat chiar doliu. Cum să dispară două luni rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara și  directorul spitalului și președintele Comisiei Județene de Șah?”, a mai precizat omul de la gară, Dorel Șchiopu, cel care îi aduce astfel un omagiu omului incredibil care a fost Pius Brînzeu.
Pius Brînzeu s-a născut la 25 ianuarie la Vulcan, iar din această zi a anului 2021, în gara din Petroșani este un afiș ce spune povestea acestui om. La Timișoara este cetățean de onoare, așa cum este și la Vulcan.
Toți cei ce trec acum prin gară, au ocazia să afle din pliantele din sala de așteptare, ori din afișele din gară, că acest om a revoluționat medicina, șahul, lumea medicală, a fost și fotbalist în Liga a 3-a franceză, în timpul studenției. Tot atunci a luat și medalia de bronz la saltul în înălțime, în 1932, la Jocurile Olimpice Universitare.
Diana Mitrache