Nu au învãtat nimic din experienta anilor precedenti, iar de legalitate nici cã le pasã. Cabanierii din Pasul Vâlcan se pregãtesc sã facã bani de sãrbãtorile de iarnã, dar la negru, adicã fãrã sã îsi declare activitatea în mod legal.
Multe dintre cabanele din statiunea Pasul Vâlcan sunt pregãtite sã fie scoase la închiriere pentru sãrbãtorile de iarnã, fie cã vorbim despre Crãciun sau Revelion. Dar, desi Pasul Vâlcan se contureazã cã cea mai nouã statiune hunedoreanã, cu o modernã telegondolã care face accesul din oras, cabanierii preferã, încã, sã practice turismul la negru. E mai profitabil asa: nu plãtesc nici impozite din sumele încasate si nici nu îi obligã nimeni sã facã investitii pentru a fi acreditati si clasificati. Din cele peste 60 de cabane care functioneazã în Pasul Vâlcan, la ora actualã tot doar douã sunt autorizate sã desfãsoare activitãti turistice. Restul ar trebui sã fie case de vacantã, dar multi dintre proprietarii lor le scot la închiriere pentru Crãciun si Revelion pe site-urile de profil, fãrã sã le fie teamã cp vor fi controlati sau chiar sanctionati, desi au mai primit avertismente. “Nu a venit nimeni sã se autorizeze. Sunt doar douã autorizate sã desfãsoare activitãti turistice, de cazare”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Dacã se încãpãtâneazã sã nu intre în legalitate, cabanierii din Pasul Vâlcan riscã amenzi usturãtoare. Dar asta dacã ar si verifica cineva activitatea lor. Institutii abilitate avem, în subordinea Ministerului Turismului sau al Finantelor, dar ar trebui sã îsi facã si datoria.
Ceva mai tânãrã decât Straja sau Parâng, Statiunea Pasul Vâlcan începe sã prindã contur, dupã ce a fost cuprinsã într-un amplu program de modernizare cu fonduri de la MDRT. Primul pas al proiectului de dezvoltare a turismului în Pasul Vâlcan a fost inaugurarea telegondolei care face legãtura dintre municipiul Vulcan si statiunea montanã, o investitie în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fãrã TVA, realizatã din bani alocati de Ministerul Turismului. Proiectul va continua, însã, iar în aceastã statiune se vor amenaja douã telescaune, mai multe instalatii de teleschi, cinci pârtii de schi, dintre care cea mai mare va avea o lungime de 5 kilometri. Edilii din Vulcan spun cã, odatã cu implementarea acestui proiect, în Pasul Vâlcan se va rezolva problema canalizãrii, a alimentãrii cu apã, energie electricã si gaz metan, dar tot aici vor fi aduse si tunuri de zãpadã, care sã compenseze lipsa zãpezii naturale, atunci când este cazul. Statiunea Pasul Vâlcan se gãseste în Masivul Vâlcan la o altitudine de 1.300 de metri si este situatã la 7 kilometri de municipiul Vulcan.
Carmen Cosman