Un al doilea focar de pestă porcină a fost descoperit în nordul județului Hunedoara, la 10 km distanță de primul. Sunt 5 porci mistreți care au și fost uciși de vânători, iar oamenii sunt sfătuiți acum să aibă grijă de unde cumpără carne de porc. Poliția, jandarmeria și inspectorii sanitari vor face verificări permanent.

Primul focar a fost descoperit în 10 decembrie, pe fondul de vânătoare Ciungani, aparținând A.V.P.S. „Cerbul carpatin” de pe raza comunei Vața de Jos, localitatea Oscior. Cel de al doilea focar a izbucnit în această săptămână când au fost găsiți mai mulți porci infectați. „Mai avem un focar, tot în nordul județului, pe un fond de vânătoare al Direcției Silvice. Sunt 5 exemplare, care au fost împușcate, și Direcția Sanitar Veterinară a luat toate măsurile pentru îngroparea cadavrelor. Urmează să facă și toate cartografierile la gospodăriile din zonă pentru a identifica fiecare exemplar și vom face filtre cu poliția și jandarmeria, pentru a interzice transportul pe o rază de 13 km. De la Brad și până la Vața vor fi acțiuni împotriva peste porcine africane”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Noul focar a izbucnit la 10 km de primul și, dacă inițial a fost depistat un singur mistreț, acum au fost împușcați alți 5.

Crescătorii de porci sunt sfătuiți să nu permită accesul în gospodării a persoanelor străine, să caute să dezinfecteze zonele și să nu lase animalele libere.  „Principalele măsuri ar fi: să nu intre în gospodărie persoenele străine, să aibă în fața fermei zonă de dezinfecție, să nu cumpere din alte gospodării, fără certificate sanitar-veterinare, carne de porc sau animale vii și să nu lase porcii liberi afară, ca să fie vreo problemă de infectare”, a mai precizat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Ultimele focare au fost depistate în Valea Jiului, la finele anului trecut și în luna ianuarie a acestui an, când, în mai multe gospodării din Vulcan și Aninoasa a fost instituită carantina.

Atunci,  4 porci mistreți au fost găsiți morți în zona Iscroni, aproape de Gambrinus, iar atunci, în Valea Jiului au fost impuse măsuri sanitare la intrarea dinspre Petroșani în Defileul Jiului.

Diana Mitrache