APĂRĂ DUCKADAM… LA PETROȘANI!
21 aprilie 1985. Meci la Petroșani, cu 20.000 spectatori, Jiul lui Mateianu la retrogradare, Steaua lui Jenei în lupta pentru titlu. Jiul ia conducerea cu 1-0 (gol Ben.Popescu în min.14), apoi Tătăran egalează (min.42). Înscrie Gabi Balint (min.52), egalează la 2-2 D.D.Szekely (min.57) pentru Jiul. În min.61 Jiul rămâne în zece jucători, Mircea Popa fiind eliminat.
Apoi: „La 2-2 mă pune naiba să fac singurul penalty din viața mea. Îl faultez în careu pe Varga, eram disperat. M-am așezat în fața lui Helmuth și i-am zis: Te implor, concentrează-te și scoate-o fac cinste! Și ce credeți? Trage Varga, apără Duckadam, Duckadam apără! Am câștigat cu 3-2 (n.red. a înscris Radu II în min.89) și am devenit după șapte ani campioni ai României !” relatează Marcel Pușcaș în cartea sa „Fotbalul în cârje”.
Așadar, Duckadam își făcuse „încălzirea” la Petroșani, înainte de magica seară din 7 mai 1986, când avea să apere patru lovituri de la 11 m, Steaua intrând atunci în posesia Cupei Campionilor Europeni.

„S-A ALES PRAFUL !”
9 mai 1990. La Petroșani, Jiul-Steaua, 2-2, în cadrul etapei a 27-a, cu 11.000 spctatori în tribune. Iată cum povestește Gabi Balint despre un moment din acel meci: „Am vrut să fac spectacol, împreună cu Lăcătuș… dar s-a ales praful! Penalty pentru noi, Steaua. Vorbim să facem schema noastră, cu pasa laterală pentru mine… Pasa e prea lungă, dându-i timp portarului (n.n. Fl.Dumitru) să iasă și să mă blocheze. Motivul ratării? Superficialitate sau, mai bine zis, bătaie de joc! Consecința ? Alt punct pierdut… adio titlu! Drept represalii, tata Puiu (Iordănescu) a vrut să ne lase pe amândoi la Petroșani. La finalul sezonului, mi-a reproșat în mare măsură, pierderea titlului!” (n.n.câștigat de Dinamo), a povestit Gabi Balint.

A TREIA PRĂBUȘIRE
Din cei trei mari granzi dominanți în fotbalul românesc în ultimii 20 de ani, se cam alege praful. Așa se întâmplă când stai la cheremul unor patroni hulpavi, habarniști într-ale fotbalului, care vor doar să își facă imagine prin intermediul fotbalului.
F.C.S.B. nu are identitate, a pierdut titlul în ultimii ani în favoarea unor no name-uri ca Viitorul Constanța sau Astra Giurgiu, se zbate pentru a reveni.Ctitor-demolator, Gigi Becali.
Dinamo București, cu vreo 10-15 patroni-acționari-președinți-manageri etc., este pe cale de a se dezintegra, după ce a intrat fraudulos în arenă în ’48.
C.F.R.Cluj, campioana ultimilor trei ani, se pare, încheie și ea ciclul de succese, fiind pe ducă. Așadar, a treia prăbușire vine de la Cluj, după FCSB și Dinamo. De-aia suntem unde suntem, adică pe nicăieri!
GENU TUTU