La trei ani de la explozia de la mina Uricani, în care și-au pierdut viața 2 oameni, cu puțin timp înainte de închiderea minei, dosarul este încă la Parchet. Procurorii au primit din instanță dosarul, pentru că li se cere o expertiză genetică. Minerii au murit în urma unei explozii, care a fost provocată de fumat.
Expertiza INSEMEX și cercetările inspectorilor de muncă, a scos la iveală cauzele ce au dus la explozia din mina Uricani, de pe galeria principală, din data de 30 octombrie 2017.
Doi oameni au murit, iar alți 3 au fost răniți, însă, specialiștii spun că totul s-a întâmplat din cauză că acolo s-a fumat. Metanul acumulat, în amestec cu aerul, s-a aprins și a produs o explozie. 53 de oameni au fost atunci evacuați dn mină.
„Dosarul a fost finalizat de către ITM Hunedoara în timp util și a fost trimis Parchetului, spre cercetare, pentru stabilirea vinovățiilor. Concluziile noastre au fost clare: este folosirea focului deschis în subteran, adică fumatul, chiar dacă se aflau în curent de aer liber, dar folosirea focului au provocat explozia”, a spus Florin Bozdog, șeful ITM Hunedoara.
La 30 octombrie s-au împlinit 3 ani, iar dosarul este tot la Parchet. Procurorii spun că acum e nevoie la dosar de o nouă expertiză.
„Prin Încheierea Penală nr 99, din 28 ianuarie 2020, Judecătoria Petroșani a dispus redeschiderea urmăririi penale, în sensul că s-a solicitat efecturarea unor alte acte de urmărire penală în cauză. S-a dispus reaudierea unor martori, verificarea permisului de lucru și s-a dispus efectuarea unei expertize genetice. Până la acestă dată, nu au fost finalizate toate actele la care s-a făcut trimitere în încheierea de Judecătoria Petroșani, din motive independente de voința procurorului de caz. Are ca obiect să se stabilească dacă, țigările găsite la fața locului aparțin sau nu victimei Alin Băran”, a spus și Darius Roman, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani.
Reamintim că inițial, Aurel Anghel, un bărbat de 43 de ani din Petrila și-a pierdut viața, în mina Uricani, o mină care mai avea atunci mai puțin de o lună și se închidea. Alin Băran, cel de al doilea rănit, în explozie, a murit mai apoi, în spitalul de arși din București, cel mai probabil, din cauza infecțiilor.
Fumatul pe acea galerie, despre care ministrul de atunci, Toma Petcu a spus că vedea cerul, a provocat o explozie de mică intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare și suprafață. Metanul a provenit din spațiul exploatat prin construcțiile de izolare ale celor două atacări aferente planului înclinat nr. 15.
Diana Mitrache