Banii pentru dezastrul provocat în mina Lupeni, la inundațiile din 26 iunie, vin abia acum. Sindicatele din minerit spun că peste 7 milioane de lei vor ajunge în conturile minei și cu banii vor cumpăra utilaje, piese și vor plăti oamenii care nu au putut să muncească. La 4 luni de la ploile care au făcut ca mina Lupeni să fie inundată de apa Jiului de Vest, minerii speră să primească despăgubirile. Aceștia recunosc că au primit promisiuni și a și fost aprobată suma în una dintre ședințele de Guvern, însă, abia acum pot spune sigur că banii ajung în conturile minei. Asta, după ce sindicaliștii s-au întâlnit și cu premierul Ludovic Orban și cu prefectul județului Hunedoara Călin Petru Marian.
„S-a adoptat acea HG prin care ni se acordă banii, dar ei nu au intrat în conturile CEH. Vreau să vă spun că, vineri dimineața, am avut o discuție cu ministrul Economiei, apoi cu domnul premier Orban, pe care l-am informat că acești bani, pe care ni i-a promis încă din 6 august, nu au intrat. A promis că va face toate diligențele să intre. Noi sperăm ca, până la finele săptămânii, sau la începutul celei viitoare, cel târziu, banii să intre”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Minerii spun că la inundații, apa Jiului de Vest a distrus toate utilajele și mașinile din subteran, iar timp de mai multe săptămâni, nimeni nu a putut intra în mină. Oamenii, însă, au restanțe salariale din acest motiv, iar utilajele stricate trebuie și ele cumpărate.
„Noi sperăm ca acești bani să intre pentru a reuși să facem achizițiile necesare pentru mina Lupeni, pentru utilajele și elementele care au fost distruse, dar și ca să acordăm o parte din drepturile restante, la nivelul cheltuielilor care au fost făcute la mina Lupeni cu salariile pe acea perioadă, pentru că oamenii nu au fost trimiși în șomaj tehnic. Ei au lucrat în regim de avarie, pentru îndepărtarea acelor probleme create de inundații”, a mai spus liderul sindicatului Muntele.
La Mina Lupeni urmează să intre în conturi suma de 7,2 milioane de lei. La discuțiile cu prefectul, însă, sindicaliștii au pus și problema restanțelor salariale.
„Aceste drepturi sunt neplătite din luna martie, iar o parte din acea sumă, vor permite plata unor părți din drepturile restante. Vorbim despre o restanță din luna martie, pe ajutorul de încălzire, iar tichetele de masă și deconturile pe transport nu s-au acordat din luna martie încoace, deloc”, a conchis Darius Cîmpean.
Pandemia, inundațiile și insolvența au făcut ca activitate din Complexul Energetic Hunedoara să aibă mult de suferit. Banii ce vin acum pe inundații vor fi ca o gură de oxigen, iar sindicatele au făcut tot posibilul ca suma să ajungă în contul minei.
Diana Mitrache