Cele mai importante drumuri județene din Valea Jiului duc spre stațiunile de munte. Restul, spre obiective turistice importante ale județului, așa încât operatorii care vor face deszăpezirea vor fi verificați la începutul lunii viitoare. Operatorii care au câștigat licitațiile pentru deszăpezirea drumurilor județene au, din acest an, noi obligații. Vor trebui să iasă în teren, dar să și dea asigurări că zăpada va fi dată de pe carosabil și drumurile vor fi practicabile. De asta se va ocupa un dispecerat ce va fi reactivat în prima zi de ninsoare, iar până atunci se fac pregătiri.
„Conform normativului ANDE, de data aceasta, și primăriile vor fi înștiințate, chiar dacă până acum nu o făceam, despre situația drumurilor și perioada de intervenție a operatorilor”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Mai mult, cei care vor curăța drumurile vor fi verificați în scurt timp. Cei de la Consiliul Județean Hunedoara vor să știe dacă au materiale și utilaje.
„ Pentru Valea Jiului, operatorul este pregătit. În 10 zile, între 10- 15 noiembrie, o comisie de la Consiliul Județean va verifica bazele de aprovizionare, dacă este sare, nisip și dacă mașinile din contract, le și au operatorii în garaj. Asta, pentru a nu avea probleme în această iarnă”, a mai precizat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Dispeceratul de iarnă al Consiliul Județean Hunedoara are un site on-line, în care vor fi actualizate în timp real, toate datele din teren. Acolo vor fi monitorizate mașinile ce fac deszăpezire, deoarece acestea au GPS și se va știe exact unde sunt, dar și starea drumurilor. Fiind un site interactiv, imediat ce va fi activat, oricine poate reclama un drum înzăpezit, sau o situație dificilă.

Diana Mitrache