Construcția unui rezervor de apă la Straja permite, în această iarnă, pentru prima dată, alimentarea cabanelor cu apă potabilă. Până acum, în munte erau împrăștiate anunțuri că apa nu este de băut, iar soluția, una provizorie, va dubla cantitatea de apă furnizată cabanelor. Rezervorul a prins contur în Straja, iar acolo va fi înmagazinată apa ce va fi folosită la fiecare cabană. Toate au acum apă din surse nepotabile, dar, în aceste zile se finalizează la Straja lucrarea la acest bazin. Abia apoi cabanele de aici vor intra în legalitate, pentru că până acum, niciuna nu are aviz de la ISU, din lipsa hidranților.
„Am văzut bazinul. Se fac acum probele de etanșeitate. Cert este că Straja, în iarna aceasta, va avea un bazin cu apă, a cărui capacitate este de aproximativ 500 de mc. A crescut de la 200 mc, cât aveau anul trecut rezervorul, iar anul viitor, vom aloca bani pentru ca să ducem apa de jos, până în stațiunea Straja. Vor avea apă acum, cabanierii, dar clorinată, fiindcă se va monta și un bazin de clorinare a apei, care vine la cabane”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara, care a verificat în munte stadiul lucrărilor.
Apa Serv și Consiliul Județean Hunedoara s-au angajat să aducă apa potabilă în cea mai titrată stațiune de munte din Hunedoara.
Cu suma de 5 milioane de lei și cu o aducțiune ce vine de la Valea de Pești, din baraj, Straja va avea apă potabilă la fiecare cabană, doar că, până la finalizarea investiției, bazinul de acum va asigura apa pentru cabanele de aici.
Mii de oameni ajung în sezonul de schi la Straja, iar autoritățile de la Lupeni recunosc că stațiunea aduce profit. Este nevoie și de condiții optime, iar aducțiunea apei în stațiune, după canalizare, va fi unul dintre cele mai importante puncte. Cabanele vor avea apă potabilă, în munte vor fi montați hidranți, iar turiștii nu vor mai avea apa raționalizată, așa cum se întâmpla până acum în plin sezon.
Diana Mitrache