Este cea mai bună perioadă din an pentru cei care trebuie să își curețe coșurile de fum. Pompierii le recomandă celor ce stau la casă și au sobe ori șeminee să facă acest lucru imediat. Coșarii sunt cei care aduc noroc. Și asta pentru că cele mai multe incendii, soldate cu victime, au la bază un coș de fum defect.

„Curățarea se face de jos în sus,  iar modul de lucru este prin roto-curățare. Se poate lucra pe două viteze, depinde de coșul de fum. Avem și piese pentru degudronare, acolo unde  coșul nu a mai fost curățat demult”, mi-a explicat un coșar, în momentul în care mi- prezentat noile echipamente din dotare. Sunt la fel de performante ca ale oricărui hornar din lumea asta, pentru că toți se adună, la anumite perioade, și se pun la punct cu noile tehnologii. Tot atunci aduc un omagiu copiilor care, pentru că erau mici și încăpeau pe coșurile de fum, erau folosiți de hornari pe vremuri. Mulți dintre aceștia, pentru o felie de brânză, cum spun acum coșarii, au și murit.

Cu scule noi, performante și de ultimă generație, o operațiune de rutină nu te costă mai mult de 100 de lei, însă, îți poate salva viața. „Din păcate, o mare parte din cauzele producerii incendiilor o reprezintă coșurile de fum neizolate corespunzător, sau necurățate. Având în vedere că temperaturile încep să scadă și urmează cât de curând sezonul rece, recomandăm tuturor cetățenilor să ia legătura cu un coșar autorizat și să verifice  coșurile pentru perioada când vor porni încălzirea. Din păcate, în fiecare an ne confruntăm cu astfel de incidente, unele dintre ele cu urmări deosebit de grave, cauzând decesul persoanelor ”, a precizat Cristian Baleia, comandant al Detașamentului de Pompieri Militari Petroșani .

Coșarii aduc noroc, așa cum se spune, tocmai fiindcă opresc la timp astfel de nenorociri. Iar oamenii de la noi încep să înțeleagă că e nevoie de ei în continuare. „Oamenii au  început să devină mai conștiincioși și să sune din timp pentru verificarea și curățarea coșurilor de fum. Primul pas  ar fi să caute un coșar autorizat, un specialist care poate  determina eventuale daune aduse, de-a lungul timpului, coșului de fum, pentru ca acesta să îl curețe și să îl verifice”,  a spus Sorin Gabor, coșar autorizat pe care îl găsiți în Bănița, dar activează în toată Valea Jiului.

Coșarii de acum, lucrează cu echipamente de ultimă generație. Pe Sorin Gabor lumea îl știe de pe vremea când se urca cu o perie și o bilă pe casele lor, însă acum, ne-a arătat că lucrurile stau altfel și că are inclusiv cameră video cu care inspectează hornurile.  „Peria și bila, care erau odată în dotarea coșarului, au rămas piese de muzeu. Un profesionist lucrează cu scule profesionale Sunt generații noi de scule, cu valoare de până la 10.000 de euro. Și, într-adevăr, dacă vrei să fii profesionist, trebuie să fii pregătit”, mai spune Sorin Gabor.

Nu trebuie neglijată ideea că fiecare horn trebuie curățat. Coșarii spun că ideal este ca verificarea să se facă înainte de perioada în care începem să facem focul în case, pentru că fiecare horn poate fi o sursă de probleme.  „Oamenii sunt obișnuiți cu coșul lor, că au trăit o viață cu el, dar nu cred că există și pericolul de intoxicații cu monixid de carbon, sau chiar  incendii și, bineînțeles că e nevoie de un specialist care să le atragă atenția asupra acestui lucru”, a conchis hornarul.

Conform statisticilor, unul din 3 incendii au loc din cauza coșurilor de fum. Legislația arată că un coș de fum trebuie curățat o dată pe an, iar în zona de munte, unde focul se face o perioadă mai lungă de timp, acesta trebuie curățat de două ori pe an, uneori. O verificare este 100 de lei, curățarea depinde de lungimea și debitul coșului de fum, dar, cu câteva sute de lei, proprietarii de case își pot pune casa în siguranță și își pot îmbunătăți randamentul instalației de încălzire.

Diana Mitrache