Deși a fost declarat ilegal, protestul de la Mintia a fost reluat de oamenii de acolo. Peste 100 de electricieni au ieșit în curtea unității pentru că au nevoie de stabilitate, lucru de care nu s-au putut bucura în ultima vreme și vor acum să sesizeze SRI și DIICOT, despre problemele cruciale ivite la Mintia.
Salariații Termocentralei Mintia au stat și joi toată ziua în curtea termocentralei reclamând lipsa de interes a guvernanților. Oamenii spun că au ajuns la capătul răbdării și cer implicarea celor în măsură să o facă. Asta, deși Tribunalul Hunedoara a decis că greva este ilegală. „La două zile de la acea nefericită decizie a instantei, salariații au văzut că nu s-a întâmplat nimic, nu le-au fost acordate nici drepturile, nu se aduce nici cărbune, nici piese de schimb, iar ca atare au stat singuri în curte, într-un protest individual, pentru că nu îi reprezintă nimeni. Noi, sindicatul, avem interdicție și le-am sugerat celor din administrație să stea de vorbă cu ei”, a precizat Cristian Iștoc, lider sindical la Mintia.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a venit la Mintia, în cursul dimineții de joi, dar nu s-a ajuns la un numitor comun. Termocentrala este oprită de 11 zile și oamenii din Deva nu au apă caldă, la fel ca și mai multe instituții publice, școli și grădinițe.
„Chiar vrem să facem o sesizare către SRI și DIICOT, pentru că instituțiile de siguranță ale statului ar trebui să intervină în acest moment”, mai spune Iștoc.
Energeticienii mai spun că nici nu au avut cum să muncească, pentru că un tren cu huilă este blocat între gări, din cauză că nu au bani de motorină pentru locomotiva tractoare. Oamenii își cer și drepturile restante salariale și siguranța locurilor de muncă, pentru că nimeni nu știe acum ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia când se va desprinde din Complexul Energetic Hunedoara.
Diana Mitrache