Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri  Virgil Popescu a semnat memorandumul pentru continuarea activității la minele Lupeni și Lonea. Decizia va fi parafată în următoarea ședință de Guvern și liderii minerilor mizează acum pe ajutorul ce îl va primi mina Lupeni, după inundații. Asta, pentru a achita sumele restante.

Memorandumul care propune prelungirea activității la cele două mine va fi aprobat în prima ședință de guvern. O spun sindicatele din minerit, care au avut o serie de întâlniri la București. Până când va fi posibilă extracția huilei ne explică acum sindicaliștii.

„Activitatea pentru punerea în siguranță a rezervelor deschise trebuie să continue între 4 și 6 ani de la momentul finalizării studiului. Studiul a fost finalizat în 2019, iar 6 ani înseamnă până în 2025, activitate cu producție, după care vor continua lucrările de  închidere, care pot duce până în 2027”,  a precizat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

În plus,  banii ce vor veni, prin Hotărârea de Guvern, pentru mina Lupeni, după inundații, vor fi folosiți ca să fie achitate o parte din restanțele pe care și minerii și energeticienii le au.

„Pot fi folosiți banii, pentru că, în acea perioadă, au fost acordate salarii angajaților de la mina Lupeni. Deci, până la nivelul salariilor acordate, undeva la 2 milioane de lei, pot fi dați oamenilor”,  mai adăugat Darius Cîmpean.

Mai mult, liderii minerilor vorbesc deja despre Complexului Energetic Valea Jiului în formula conturată în urma discuțiilor repetate de la minister, cu cele 4 mine (Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea), Termocentrala Paroșeni și Sucursala Prest-Serv, cu SIEG, grup pe gaz pe lângă cel pe cărbune și microhidrocentrala pe pârâul Baleia. Acest lucru ar putea fi posibil după data de 1 octombrie.

„Mă voi lupta ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Depindem de câțiva factori, de programul de reorganizare, care este finalizat, dar și de anumite perturbații care pot încetini  acest proces. Finalitatea, însă, va fi Complexul Energetic Valea Jiului”, a conchis liderul minerilor din Valea Jiului.

Liderii minerilor au avut o serie de întâlniri la București și speră acum că viitorul mineritului pentru Valea Jiului înseamnă un nou complex energetic, care să folosească cărbunii din subteranul Văii Jiului, în termocentrala de la Paroșeni. Dar și alternativele pe gaz și apă sunt luate acum în calcul.

Diana Mitrache