Învățământul dual este în continuare sprijinit de Apa Serv, societate care acum califică peste 30 de tineri, unii în anul II de studiu. Sunt elevi de la două licee de profil. Dascălii lor, din Petrila și Petroșani, au discutat acum, înainte de începerea școlii, condițiile în care urmează să țină orele, condiții impuse de pandemie.
„Dacă anul trecut am început cu liceul din Petrila și consideram că avem o experiență, în ceea ce privește practica elevilor de la învățământul dual, acum, din cauza pandemiei, am fost nevoiți să avem o întâlnire cu dascălii din Petrila și cu cei din Petroșani, ca să stabilim condițiile în care vom continua practica. Apa Serv le va asigura toate condițiile necesare, ca să fie în siguranță în timpul practicii, pentru cei 9 elevi ai profilului electromecanic și celor 3 de la profilul mecanic. Cu liceenii din Petroșani, știm acum că vor fi 20 de elevi pe partea de sudori. Am pregătit spațiile pentru desfășurarea practicii, ca să avem distanțe de protecție, conform scenariilor posibile. Suntem în scenariul 2 și suntem pregătiți, mai avem de stabilit doar perioada de practică” , a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Cei de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși vin la practică deja în al doilea an și învață meserie aici, ei fiind și în avantaj că, ulterior, vor fi angajați. „Noi, fiind în al II-lea an, avem cuvinte numai de laudă pentru Apa Serv. Au onorat la timp bursele copiilor, i-a primit cu mare drag aici, au avut parte de echipamente de protecție, scule, dispozitive noi, un atelier electromecanic special făcut pentru ei și dotat cu toate cele necesare. Copiii au fost foarte bucuroși și și părinții lor. Începem pe scenariul II, unde ei vor veni la practică. De cum începem școala, două zile, joi și vineri, 12 copii vin la Apa Serv. Vin și în 9 săptămâni de stagii de pregătire practică. Pentru copii înseamnă mult, dovadă fiind că, cu câți copii am plecat în anul I, tot atâția avem și în anul II. Nu am pierdut niciun elev de la școala profesională ”, a mai spus și Gabriela Nagâț, Responsabil de aria curricullară CT Constantin Brâncuși.
Și elevii de la Dimitrie Leonida sunt pregătiți să înceapă aici practica, ei fiind acum abia în anul I de colaborare cu societatea Apa Serv
„Este un element de noutate, acest învățământ dual și pentru noi. Respectăm legislația și mergem pe scenariul II, având în vedere că spațiile nu ne permit să aducem copii la școală astfel încât să respectăm și distanța de 1 m între ei. Sperăm că va fi o colaborare foarte bună, fiindcă toate discuțiile de până acum, ne îndreptățesc să credem acest lucru. Ne bucurăm că am reușit să facem acest contract pentru cei 20 de elevi de la învățământul dual”, a spus și Gheorghița Obogeanu, director adjunct CT Dimitrie Leonida Petroșani.
Din experiența celor care au fost în primul an aici, profesorii lor spun că s-a văzut un larg interes pentru meseria în care se pregătesc. Vor să lucreze, au cu ce, au primit și burse și echipamente și în fiecare zi de practică sunt aduși cu microbuzul. Școala începe și pentru ei în cele mai bune condiții, iar Apa Serv se pregătește să își califice direct la locul de muncă viitori meseriași, de care sigur va avea nevoie.
Diana Mitrache