Arhitecţii care încearcă revigorarea peisajului industrial la Petrila au sondat opinia publică şi nu mică le-a fost mirarea să afle lucruri absolut inedite despre viitorul unor clădiri.
Iniţial, s-a pus în discuţie doar fosta preparaţie, că are statutul necesar, însă, dacă întrebi tineri, vei vedea că  viziunea lor este măreaţă, în timp ce bătrânii nu mai vor nimic.
„Eu nu am lucrat la mină.  Ar fi bine să facă muzeu, ca să rămână amintire”, mi-a spus un domn  pensionar, în timp ce un alt pensionar a fost vehement: „Ce să rămână? Sunt ruine. Ce să mai fie? S-a dărâmat tot. Ce să mai facă?”.  Altul, însă, vrea doar să vadă totul demolat. „Să dărâme tot. Să aibă vitele loc de păscut. Ce muzeu? Cine să se ducă la muzeu. Nu cred în aşa ceva. Viitor nu mai este aici”. „Nu e muzeu? Ce să facă? Să pună Păducel (n.r. fostul primar din  mandatul trecut) primăria acolo? Ce să facă? Să ştie tineretul că au avut bunici care au lucrat acolo”.
Dar tinerii nu au lăsat lucrurile aşa şi spun că acolo este locul ideal pentru ceea ce ei visează. „Să facem cât mai multe party-uri acolo. Noi suntem cei care deja ţinem acolo petreceri. Suntem o mini-organizaţie de petreceri şi noi ne ocupăm acum cu organizarea de petreceri acolo. Şi e un loc ideal. Se potriveşte perfect ambientul, cu ceea ce ascultăm noi”, mi-a spus un tânăr din Petrila. „Eu zic că mult mai bine un pub acolo. Plus că e şi belvederea de unde vezi toată Petrila. Eu cred că  s-ar face aşa turism. În niciun caz să nu o demolăm. Acolo e, într-un fel, casa noastră”, a conchis un altul.
La mina Petrila au venit cei mai buni arhitecţi care ar putea să găsească soluţii la revigorarea peisajului industrial. Ilinca Păun Constantinescu  a ajuns la noi să ne întrebe ce ar fi dacă am gândi altceva în acele clădiri şi chiar a găsit idei absolut inedite.
„Pentru clădirea preparaţiei vechi, care are două mari cuve de beton, în care stătea apa pentru spălarea cărbunelui şi, deci, nişte spaţii foarte ofertante,  s-au făcut propuneri precum muzeu antropologic, cu 100 de  monitoare tv, având 100 de poveşti cu mâna Petrila, în care această volumetrie, să fie o spirală. O sală de  spectacole cu un circuit în spirală. Apoi s-au propus restaurante cu belvedere,  cu profil mineresc şi  momârlănesc. Au fost, pe de o parte propuneri culturale, care se referă la spaţii  expoziţionale, care au legătură cu prezentarea  trecutului industrial al minei Petrila, dar şi alte spaţii care să expună diverse manifestări culturale, dar au vorbit şi despre destinaţii sportive. S-a propus o tiroliană urbană, perete de căţărare pe  exterior, piscină şi saună cu belvedere, tot în acele cuve, săli de sport, al nivelurile  inferioare, că sunt spaţii deschise”, a mărturisit  Ilinca Păun Constantinescu, arhitect.
Ideile au fost adunate de arhitecţi, care se duc cu ele la viitoarele proiecte de finanţare. Dar oamenii care vor să fie acolo ceva, nu sunt puţini şi chiar au venit cu idei inedite. Nu au fost uitate  cele legate de zona de la parter şi  chiar cu calea ferată, pe care au propus o mocăniţă.
Diana Mitrache