A luat în zbor, prin Parâng, oameni de toate naţiile, de la cel mi mic ce avea 4 ani, până la cei de peste 90 de ani, iar experienţele din zborul cu parapanta, alături de Toma Coconea sunt o lecţie de geografie şi istorie, pe viu.
Şi cum să nu te laşi dus spre înălţimi, când Toma spune că o astfel de experienţă este acum din ce în ce mai solicitată de turişti. Poate e vina pandemiei ce i-a ţinut închişi în case, ori poate visul dintotdeauna al oamenilor de a zbura, însă, o astfel de experienţă, din Parâng, devine ceva de trecut în propriul CV. „Tot  mai mulţi oameni vor să zboare, mai ales după pandemia asta, parcă vor să facă din ce în ce mai multe lucruri noi şi inedite. Solicitări, ca în acest an, nu cred că am avut până acum. Am făcut, într-o singură zi, mai  multe zboruri. În primul rând îşi dau copiii şi asta e nemaipomenit. Eu am zburat cu finuţul meu de 4 ani, cre ete cel mai mic şi cu profesorul doctor Litarczek, la peste 90 de ani”, a spus Toma Coconea, cel care a şi fost numit, în expediţiile sale din lume şoimul din Parâng.
Dar acum, după ploile care au căzut în acest început de vară, Toma spune că atmosfera s-a limpezit foarte bine şi că zborul te duce să vezi o bună parte din ţară, până spre linia Dunării, la cazane. „Este senzaţional Parângul vara. După o zi de ploaie, timp de două zile, se vede totul limpede. Poate nu ştiu mulţi, dar, din Parângul Mare, mai ales după ploaie, când se limpezesc zările, datorită aşezării geografice, aproape că vezi firul Dunării spre Turnu Severin. Se văd turnurile spre Işalniţa. În spate Făgăraşul. Deci aproape o  jumătate din România o vezi din cer cu ochiul liber. Noi avem, de altfel, o zonă superbă şi merită să o vizităm”, mai spune Toma.
Dar poate nu au toţi curajul unui zbor în tandem cu Tomi Coconea, iar atunci acesta recomandă turiştilor ce vin prin Parâng traseele pedestre. Toate sunt experienţe ce merită încercate. „Sunt recomandate acum traseele turistice şi asta depinde de pregătirea fiecăruia. Un turist mai nepregătit, poate să facă un traseu până la  lacul Mija. Asta înseamnă că, din staţiune, ajungi la mers uşor în două ore şi jumătate. Apoi pe vârful Cârja, se ajunge relativ bine. Dacă pleacă mai de dimineaţă, le recomand Parângul Mare. Eu îi aştept cu drag. Locuiesc chiar pe locul de decolare la 1.500 de m şi mă găsesc acolo să îi duc în zbor”, a conchis Toma.
Parângul este locul în care îl găsim pe Toma, dar şi locuri inedite, o privelişte ce îţi taie răsuflarea şi nu ai nevoie de o pregătire fizică de excepţie. Salvamontiştii, însă, le recomandă tuturor să se informeze corect despre aceste trasee, să se îmbrace şi să se încalţe corespunzător şi să aibă o conduită corespunzătoare.
Diana Mitrache