„Pafta din argint aurit, sec.XVII-XVII”, expusă de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva online

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva expune online o altă piesă restaurată în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii intitulată „Pafta din argint aurit, sec.XVII-XVII”. Piesa prezentată este o pafta  confecţionată din argint aurit, datată ca aparţinând sec. XVII-XVIII, descoperită în perimetrul localităţii Nălaţi-Vad. Clasată în categoria tezaur,  confecţionată prin tehnica gravării, piesa este alcătuită din două părţi fiecare cu o lungime de 154 mm, o lăţime de 53 mm şi greutăţi de 208, respectiv 251 g. Ornamentaţia celor două elemente  constituente ale obiectului este identică şi este reprezentată de motive florale şi vegetale stilizate ale florilor şi frunzelor de Piciorul cocoşului. Aurirea obiectului se păstrează în întregime dar produşii de coroziune  caracteristici argintului acopereau în mod compact şi cu o grosime relativ mare partea interioară a piesei. Tot înainte de restaurare pe suprafaţa  obiectului a fost identificată prezenţa punctiformă a sulfatului bazic de cupru.
„Pentru a putea stopa alterarea piesei ce se producea în timp, liniar şi ireversibil, având ca principală cauză de degradare, coroziunea, se impunea intrarea sa  într-un proces de restaurare. Astfel, în urma constatării efectelor degradării  progresive a metalului suport al paftalei şi interpretând motivele acestei degradări, am putut acţiona pentru a stabiliza  procesele de coroziune şi pentru a-i reda obiectului întreaga strălucire şi farmecul de odinioară”, relatează Mihaela Beceanu, expert restaurator metal, Secţia de Restaurare, Conservare, Investigaţii. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită să vizitaţi acest exponat, virtual, pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ şi pe site-ul instituţiei: www.mcdr.ro.

Advertisements

Un comentariu la „„Pafta din argint aurit, sec.XVII-XVII”, expusă de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva online

  • 16 iulie 2020 la 21:34
    Permalink

    Grija mare la adrian david! Ce naste din pisica,soareci mananca!

Comentariile sunt închise.