Oamenii de afaceri cer ca strategia pentru Vale să îi avantajeze şi pe ei

Vor facilităţi şi să poată accesa fonduri europene, cu co-finanţări mai mici, aşa încât Valea Jiului să se dezvolte şi datorită lor. Vorbim despre oamenii ce formează în Valea Jiului mediul de afaceri, cei care au fost chemaţi la primăria Petroşani, alături  de experţii PricewaterhouseCoopers, pentru a li se cere opinia. „Vrem să fie o strategie în care să fie prinşi şi oamenii de afaceri din Vlaea Jiului. Noi dorim o cofinanţare, la 20-30%, ca să putem accesa  fondurile europene, pentru că, cu 55% câte e cum, nu avem nicio şansă şi să fim întrebaţi şi noi şi chiar să facem parte din structura de conducere. Eu zic că Văii Jiului îi lipsesc acum investitorii, pentru că, chiar dacă mai facem o alee, o stradă, un parc, dcaă nu sunt bani în Valea Jiului, ne pleacă tinerii şi nu îi văd niciun viitor cestui loc”, a spus Emil Părău, om de afaceri din Lupeni.
Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu ADR Vest, pregăteşte următoarea perioadă de programare 2021 – 2027, iar Valea Jiului este un actor esenţial pentru regiune şi, ca atare,  va fi unul dintre principalii beneficiari ai noii perioade de programare. Vor veni bani, dar mediul de afaceri este încă sceptic.
„Eu zic că nu sunt aşa de uriaşe sumele, pentru ceea ce s-a întâmplat în Valea Jiului până acum. Am văzut şi noi că, din 1996, de la disponibilizări, aici nu s-a mai făcut nimic. Şi sumele nu sunt mari, iar dacă nu le folosim cum trebuie, atunci va fi tragedie. Putem să spunem că Valea Jiului nu va avea viitor”, a mai spus Emil Părău.
O Investiţie Teritorială Integrată este soluţia pentru Valea Jiului.
După modelul Delta Dunării, ITI Valea Jiului presupune regândirea vieţii, dincolo de sfera ajutoarelor sociale şi a locurilor de muncă disponibilizate din industria minieră, iar mediul de afacaeri a fost chemta să îşi spună părerea.
„Scopul întâlnirii este acela de a discuta cu sociţăi oamenilor de afaceri în legătură cu ceea ce înemană  discuţiile cu PwC, firm care facae strategia de dezvoltare a Văii Jiului pentru următorii 7 ani. Am sugerat ca mediul de afaceri să fie un partener mai activ şi  pe picior de egalitate cu administraţiile publice locale”, a completat şi gazda întâlnirii, Tiberiu Icaob Ridzi, primarul municipiului Petroşnai. Vor fi scrise, în perioada următoare, proiecte de  infrastructură destinate administraţiilor publice locale, ca urmare a strategiei de dezvoltare la nivelul Văii Jiului, dar şi o serie de proiecte pentru zona privată. Specificul zonei, ca zonă minieră, are, de  asemenea, o  componentă care va primi finanţare în perioada următoare. Fiecare dintre oamenii de afaceri care au venit la întâlnire şi-a spus punctul de vedere şi trategia elaborată va ţine cont de doleanţele acestor oameni care au încercat, an de an, să supravieţuiască aici.
Diana Mitrache

4 comentarii la „Oamenii de afaceri cer ca strategia pentru Vale să îi avantajeze şi pe ei

 • 10 iulie 2020 la 07:52
  Permalink

  oare de ce se goleste valea de tineri domnilor afaceristi? buticari bisnitari etc munca cat de multa salariul minim pe economie dealungul anilor impreuna cu primariile ati gonit toti investitorii seriosi nu o spun eu ci gura satului dar rezultatele sunt vizibile niste sate si orasele mititele s au dezvoltat in draci nu departe de noi numai aici nu a venit nimeni oare de ce domnilor?

  Răspunde
  • 11 iulie 2020 la 07:47
   Permalink

   Petrof tu ce ai facut ca sa nu plece tinerii din Vale ? Tu stii ca aici exista firme private care fac export in toata lumea , au salarii mai mult decat decente si multi tineri ? A intra in polemica este simplu , fiecare din noi trebuie sa facem ceva ! Nu doar sa copiem acelasi text si sa promovam o imagine negativa , poate comentariul a facut 2 tineri sa plece …..

   Răspunde
 • 11 iulie 2020 la 09:38
  Permalink

  marius nu vorbesc in nestiinta de cauza poate ai dreptate si tu in ultima vreme poate s a mai schimbat ceva poate dar sti ca copii mei s au chinuit aici lucrand la un mare intreprinzator local cate 12 ore ziua si noaptea fara respectarea legii munci pe 13 milioane? venea acasa rupt de oboseala pare rau ca nu pot face nimic cum zici tu sunt prea mic pentru aceste treburi si sa sti ca nu comentariul meu a fugarit doi tineri ci realitatea din piata muncii daca cineva demonstreaza contrariul a ceace am scris eu scot palaria in fata lui

  Răspunde
  • 11 iulie 2020 la 10:09
   Permalink

   Imi pare rau ca au inceput cu o experienta trista . Dar crede-ma deja se schimba in bine si piata muncii din Valea Jiului . Din pacate exista inca oameni de afaceri care nu urmaresc decat castiguri cu orice pret . Din ce in ce mai putini si mai izolati . Hai , fiecare din noi , sa credem ca si aici putem sa facem lucruri frumoase , putem creste sanatos o noua generatie , putem educa locuitori , politicieni si oameni de afaceri . Prin vocea noastra , a comunitatii .

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.