Au vrut să rămână și ei în istoria omenirii. Vorbim despre 3 cetățeni din Tadjikistan, care, profitând de o vizită la Sarmizegetusa Regia, au scris pe zidurile vestigiilor lăsate de vechii daci. S-au ales cu dosare penale, după ce fiecare a scrijelit câte o piatră, aleasă la întâmplare.

Cei trei cetățeni au mers duminică la Sarmizegetusa Regia, locul lăsat moștenire de vechii daci, la Orăștie, și au zis că ar fi bine să lase și ei o urmă a trecerii lor pe acolo. Poliția a fost sesizată de isprava lor la ora 12.45 de către jandarmii Postului Montan Grădiște.
„Echipa operativă care s-a deplasat la fața locului i-a identificat pe cei trei bărbați și a stabilit că aceștia (angajați ai unei societăți comerciale din Deva), în timp ce se aflau în incinta cetății dacice, ca turiști, au zgâriat trei pietre aflate în incinta cetății (cei trei bărbați au declarat faptul că se aflau în zonă ca și turiști și nu au știut că nu au voie să graveze pietrele respective). În cauză, polițiștii au întocmit dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, cercetările continuând în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor comiterii faptelor și a stabilirii prejudiciului”, a spus Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea de Munte din județul Hunedoara.
Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Diana Mitrache