2020 este anul care va rămâne în istorie. Pandemia de coronavirus a schimbat toate obiceiurile și rutina tuturor. Este anul în care teroarea generată de infecțiile cu noul coronavirus au schimbat destine.
Milioane de oameni s-au îmbolnăvit la nivel mondial și sute de mii și-au pierdut viața.
2020 este anul distanțării sociale, distanțare care a măcinat sufletele. Omul este făcut să socializeze, iar anul acesta socializarea s-a realizat, cel mai mult, virtual. Distanțarea socială doare. Părinți care nu și-au văzut copiii, bunici care nu și-au văzut nepoții. Este anul în care orice distanță s-a mărit considerabil. Este anul care a luat multe vieți.
Potrivit, Deutsche Welle, psihiatrul german Manfred Spitzer a subliniat că distanțarea socială este una care afectează psihicul.
”Trebuie să privim diferenţiat aceste măsuri luate de autorităţi. Ştim că forma extremă de izolare – carantina – poate duce la dereglări psihice chiar şi la persoane cu un psihic sănătos. Există studii pe termen lung care arată că, după o perioadă de carantină, oamenii se confruntă mai frecvent cu probleme cum ar fi anxietatea, insomnia sau dificultăţi în a face faţă stresului.
S-a mai constatat că nu există diferenţe în acest sens între persoane tinere sau vârstnice, între bărbaţi şi femei. Cu toţii putem fi afectaţi de consecinţele izolării. De aceea este şi indicat ca astfel de măsuri să fie aplicate doar atunci când sunt neapărat necesare. Aţi întrebat şi de aşa-numita distanţare socială. Există o serie întreagă de studii privind reacţiile oamenilor la măsurile anti-Covid-19 în diferite colţuri ale lumii, mai ales în China. S-a putut observa că interdicţia de a călători nu a avut un aşa mare efect în ce priveşte stoparea propagării coronavirusului ca distanţarea socială. De fapt, ar trebui să o numim distanţare fizică”, a declarat pentru DW, Prof. Dr. Manfred Spitzer.
Cosmin Baciu