Săptămâna verde este despre natură și cum o protejăm, iar copiii de la câteva școli generale și un liceu din Petrila au ales să facă o vizită la cea mai mnodernă stație de tratare a apei, locul din care apa vine și la robinetele lor.
Doar că aici, printre locuri în care apa se decantează și eprubete în care se clorinează și devine potabilă, tinerii au aflat că sunt primii din Valea Jiului care văd toate cele 20 de obiective noi, modernizate de aici, de când stația a intrat în reabilitare. Și, îmbrăcați cu tricouri cu inscripții ecologiste fiecare a avut ceva de spus despre apă. „Am venit aici să văd cum ajunge apa să fie bună de băut, că este Săptămâna verde la noi în școală. Aici se vede cel mai bine procesul prin care apa devine potabilă. Am și un tricou cu „Micii ecologiști”, că noi suntem cei care luptăm pentru protejarea naturii”, a spus unul dintre micuții vizitatori. „Nu prea am știut despre apă li am venit aici să vedem cum o fac să fie de băut. Natura e foarte frumoasă și sper să învățt despre apă aici”, a spus un altul. „Mă încântă enorm ce am aflat aici Este o experiență foarte plăcută și cei care lucrează în acest loc ne-au explicat cum se filtrează apa, despre decantare și ne-au făcut o mare plăcere să venim aici”, a adăugat un alt vizitator.
„Toți suntem mici ecologiști și, în această săptămnă, se desfășoară
programul național Săptămâna Verde și, împreună cu copiii vrem să învățăm cât mai multe din activități prin care este
protejat mediul și apa, în special”, a spus și Corina Avram, profesor la Colegiul Tehnic „Constantin Brîncuși” din Petrila.
Sunt 200 de copii care, în prima zi a acestei săptămâni au ajuns la Taia, o stație de tratare a apei modernă și recent reabilitată. „Ne bucurăm să avem oaspeți, copii, pentru că ei sunt vectorii care transmit cel mai bine informația. Și noi ne dorim ca de aici, de la stația Taia, să învețe ce se întâmplă la o uzină de apă. Am insistat să fie aici, pentru că este,
practic, prima vizită în urma căreia, fiecare copil va fi un mic operator în stația de tratare. Știu câte ceva despre apă, dar au fost primii care au văzut cele 20 de obiective nou-reabilitate, adică o stație de top din Europa și din lume”, a declarat Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Alte câteva sute de copii sunt așteptați în stațiile de tratare, incluisv în cea de la Valea de Pești, aproape de acumularea de apă de acolo, pentru că ei sunt primii care trebuie să afle că apa nu vine la robient direct din pădure, de la izvor și că, tot procesul prin care trece o face potabilă și de o
calitate superioară.
Diana Mitrache