51 de localități din județul Hunedoara sunt racordate la sistemul de alimentare cu apă și canalizare, iar 18 încă duc lipsă de așa ceva.
Sectorul de apă din România a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, atât la nivel operațional, cât și din punct de vedere al planificării investițiilor și al reglementărilor. Cu toate acestea, situația concretă moștenită la nivel național impune un volum foarte mare de investiții pentru conformarea cu normele naționale și europene în domeniul apei potabile. Deși România a investit sume semnificative atât din fonduri de la Uniunea Europeană, cât și din resurse proprii în ultimii 20 de ani, nevoia de investiții este în continuare foarte mare.
Pentru realizarea, extinderea, reabilitarea și modernizarea rețelelor de alimentare cu apă la nivel local, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației finanțează realizarea unor lucrări de infrastructură tehnică și editare prin Programul Național de Dezvoltare Locală și Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Beneficiarii acestor programe sunt unitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, precum și unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite conform legii, pentru investițiile realizate prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară.
Autoritățile administrației publice locale, în acord cu principiul conform căruia unitățile administrativ-teritoriale se organizează și funcționează pe principiul autonomiei locale, având ca rezultat faptul că autoritățile deliberative și cele executive ale unității administrativ-teritoriale sunt singurele măsuri să identifice și să implementeze proiecte eligibile și sustenabile, care să contribuie la dezvoltarea locală.
Monika BACIU