T ermocentrala Mintia a intrat în conservare abia în momentul în care Comisia Europeană a anunțat statul român că va sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru faptul că termocentrala Mintia funcționează cu încălcarea flagrantă a legislației Uniunii Europene din domeniul emisiilor industriale. A fost declanșată o procedură de infrigement care vizează incorecta aplicare a dreptului Uniunii Europene, respectiv neîndeplinirea obligațiilor ce revin României privind emisiile industriale. Din cele trei instalații de ardere care fac obiectul procedurii de infrigement, două sunt la termocentrala Mintia.
”Sucursala Electrocentrale Deva funcționează fără autorizație integrată de mediu și nu respectă valorile limită de emisii prevăzute de Directiva 2010/75/UE. Din aceste motive împotriva României a fost declanșată o procedură de infrigement (…) care vizează incorecta aplicare a dreptului Uniunii Europene, respectiv neîndeplinirea obligațiilor ce revin României în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale. Procedura vizează trei mari instalații de ardere, dintre care două instalații IMA 2 și IMA 3 sunt din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva”, arată Ministerul Energiei.
Din anul 2007 Comisia Europeană a acordat dereogări pentru ca Mintia să fie retehnologizată, însă, toate așa-zisele planuri de modernizare au eșuat. Emisiile de dioxid de sulf ale Termocentralei Mintia au fost și sunt de 10 până la 20 de ori mai mari decât valorile limită prevăzute în legislație. ”Deși Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a beneficiat, din anul 2007 și până în anul 2020, din partea Comisiei Europene de derogări succesive de la respectarea valorilor limită de emisie, ea nu a implementat nicio măsură de reducere a emisiilor.
Conform informațiilor furnizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, emisiile de dioxid de sulf ale Termocentralei Mintia au fost și sunt de 10 până la 20 de ori mai mari decât valorile limită prevăzute în legislație”, mai arată ministerul de resort. În luna aprilie, Ministerul Mediului a sesizat Ministerul Energiei despre faptul că România riscă sancțiuni dure din cauza termocentralei de la Mintia.
”În acest context, în data de 08.04.2021 Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a comunicat Ministerului Energiei faptul că există riscul iminent privind sesizarea de către Comisia Europeană a Curții de Justiție a Uniunii Europene și stabilirea de sancțiuni pecuniare în sarcina statului român ca urmare a faptului că Sucursala Electrocentrale Deva din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara SA funcționează cu încălcarea flagrantă a legislației Uniunii Europene din domeniul emisiilor industriale”, arată ministerul. Astfel, s-a luat decizia ca termocentrala de la Mintia să intre în conservare. Administratorul judiciar al CEH a demarat o procedură de atargere a unui investitor pentru termocentrala de pe Mureș.
Niciun angajat nu mai rămâne la termocentrala Mintia
T oți angajații termoncetralei Mintia s-au înscris pe listele de disponibilizări. Termocentrala de pe Mureș devine istorie după 52 de ani de existență. Toți angajații sucursalei au intrat în preaviz. Oamenii vor pleca cu salarii compensatorii de aproape 10.000 de euro. Centrala a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur. Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare și ce o mai ținea în viață era un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica. În 2019, producția de energie electrică a celor două centrale ajunsese, ca medie, la doar 62.000 MWh lunar. La finalul lunii mai, termocentrala Mintia a intrat în conservare.
Monika BACIU