I ncapacitatea de plată de la CEH, mascată de pandemia de coronavirus. societatea energetică nu are bani nici măcar de plata salariilor. Din luna martie a acestui an, salariații sunt plătiți din banii statului, stat care motivează că pandemia de coronavirus a creat o situație extraordinară. Guvernul a modificat, din nou, Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1850/2006. Iinițial s-a stabilit ca salariile de la CEH să fie plătite timp de 3 luni din fondul de garantare, apoi s-a modificat prevederea, stabilind faptul că salariile se plătesc timp de patru luni.
Acum, Guvernul a modificat din nou normele metodologice în sensul în care ”Creanţele salariale prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a) și c) – e) din lege sunt aferente perioadei de 5 luni prevăzute la art. 15 alin. (1) din lege.”
Încă din luna martie a acestui an, salariile de la Complexului Energetic Hunedoara au fost plătite din fondul de garantare. A fost o măsură de compromis pe care statul a găsit-o pentru a asigura pacea socială în Valea Jiului. Circa 52 de milioane de lei a primit CEH până acum pentru plata salariilor. Documentul arată că din cauza pandemiei de coronavirus există probleme în ceea ce privește plata salariilor.
”Având în vedere situația extraordinară determinată de pandemia de COVID-19, Guvernul României a adoptat o serie de măsuri legislative, în acord cu evoluția situației înregistrate la nivel național și cu necesitățile pieței muncii, pentru depășirea rapidă a situației de criză și pentru limitarea impactului în plan economic și social, destinate să ajute companiile să facă față riscului de insolvență și, implicit, pentru prevenirea creșterii ratei șomajului la nivel național și asigurarea unei surse de venit salariaților. În contextul consecinţelor negative generate de insolvența angajatorilor care au avut activităţile întrerupte sau reduse ca urmare a pandemiei de COVID-19 şi a instituirii stării de urgenţă şi/sau a stării de alertă, situaţii care au condus la declanşarea procedurilor de insolvenţă și implicit la imposibilitatea de a realiza venituri care să permită continuarea raporturilor de muncă și plata salariilor, adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2021 pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale asigură intensificarea măsurilor de sprijinire a angajatorilor aflaţi în insolvenţă şi a salariaţilor, concretizată prin asigurarea unei protecții sociale sporite salariaților angajatorilor în insolvență și, implicit prevenirea creșterii ratei șomajului la nivel național”, arată documentul.
În plus, Guvernul a adoptat și proiectul de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021.

Monika BACIU