A trecut un centenar de când, pe meleagurile Vãii Jiului mureau în luptã, pentru o cauzã nobilã, apãrând ideea de patrie si teritoriul acesteia, mii de oameni. O parte dintre ei sunt înmormântati în Cimitirul Eroilor din Petrosani, un loc în care militarii în rezervã si retragere de la Petrosani au pus tricolorul pe fiecare cruce si tot acolo au aprins, dupã 100 de ani, o candelã, aducând lumina de pe acest pãmânt pentru sufletele celor ce au cãzut aici. Sunt eroi cu nume, români, sârbi, cehi, maghiari, nemti sau austrieci, dar printre cruci, se remarcã si inscriptia „un erou necunoscut”.
Asociatia Nationalã Cultul Eroilor “Regina Maria”-Subfiliala Petrosani si Primãria Petrosani au organizat, la Cimitirul Eroilor, cinstirea celor 137 de militari români, unguri, sârbi, austrieci, germani cãzuti la datorie si celebrarea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Rãzboi Mondial. Cele 137 de cruci din Cimitirul Eroilor din Petrosani purtau sâmbãtã tricolorul, iar în noaptea de dinaintea celebrãrii celor cãzuti la datorie, candelele au luminat fiecare mormânt… Au trecut 100 de ani de când România a intrat în Primul Rãzboi Mondial, iar eroi au fost si sunt încã…
Asociatia Nationalã Cultul Eroilor “Regina Maria” – Subfiliala Petrosani, care cuprinde 60 de membri militari si civili din toatã Valea Jiului, a avut initiativa de “a da onorul” eroilor cãzuti la datorie în timpul Primului Rãzboi Mondial.
În memoria lor, cei veniti la comemorare, sâmbãtã la prânz, au ascultat o slujbã oficiatã de un sobor de 3 preoti si militarii le-au adus onorul cuvenit. Colonelul NATO Francesco Fortti a fost si el prezent alãturi de militarii români, salutând efortul tuturor pentru comemorarea eroilor nostri.
„A venit rândul nostru sã aducem un omagiu acestor oameni, care, indiferent de nationalitatea lor, au fãcut ceea ce în armatã se spune cã face un ostas: a mers si si-a dat viata, cã asa li s-a cerut atunci. Nu au stat sã se gândeascã dacã este bine sau rãu. Au mers si au avut încredere în cei care i-au condus. Acum se împlinesc 100 de ani de la intrarea în rãzboi a României, act finalizat în 1918, cu realizarea României Mari”, a declarat col. (rtr) Ioan Levitchi, presedintele Asociatiei Cultul Eroilor „Regina Maria” din Valea Jiului, organizatorul manifestatiei de la Petrosani.
În cimitir au venit copii, au venit bãtrâni, militari si civili, cu gândul la cei care cândva, aici, au pierit pentru cã au crezut în idealul national, acum 100 de ani.
„Se împlinesc 100 de ani de la momentul în care România a intrat în Primul Rãzboi Mondial si am intrat fãrã sã întrebãm dacã e bine sau nu, însã, timpul si istoria a dovedit cã a fost momentul crucial pentru România si, în perioada interbelicã, România a avut cele mai mari realizãri în toate domeniile. Este de datoria noastrã, a celor care suntem vremelnic în aceste functii, sã acordãm omagiul cuvenit înaintasilor nostri si, în special, celor care si-au jertfit viata pentru aceastã tarã”, le-a spus Tiberiu Iacob Ridzi, celor adunati în Cimitirul Eroilor de la Petrosani.
Primãria Petrosani a fãcut curãtenia de toamnã, a refãcut marcajele si a reconditionat portile Cimitirului, iar o parte a membrilor Asociatiei Cultul Eroilor, coordonati de vicepresedintele acesteia, Costel Postolache, s-au ocupat de fiecare cruce în parte, de organizarea evenimentului. Cât timp ne cinstim eroii, cu mic, cu mare, avem încã sansa de a trãi ca natie si, dacã pãrintilor le datorãm viata, faptul cã vorbim limba românã si cã trãim în România, este meritul eroilor neamului, car îsi dorm vesnicia si în Cimitirul din Petrosani.
De precizat cã initial, în Cimitirul Eroilor Petrosani, au existat 128 de morminte. În primãvara anului 1941, aici au mai fost înmormântati patru eroi, aviatori germani, morti într-un accident aviatic în Parâng. Ca urmare, sâmbãtã, au fluturat steagurile tãrilor de origine a eroilor… La eveniment au participat consilieri locali, reprezentanti ai partidelor politice, ai ONG-urilor si simpli cetãteni ai Petrosaniului.
Diana Mitrache
Ileana Firtulescu