Lipsa investitiilor în sectorul minier îsi lasã amprenta asupra activitãtii. Minerii îsi riscã viata în fiecare zi, iar cel mai recent exemplu este la Mina Lonea, acolo unde sãptãmâna trecutã a izbucnit un foc endogen. Investitii s-au realizat la CEH. 1% în minerit.
“Investitile efectuate de CEH SA în anul 2015 au fost în sumã de 86.067 mii lei fatã de 154.807 mii lei programate, respectiv 55,60%”, aratã raportul CEH. În sistemul minier investitiile realizate au fost de 1%, în schimb s-au plãtit studii de fezabilitate. “Se constatã cã din lipsa surselor de finantare la nivelul investitilor realizate în cursul anului 2015 este foarte scãzut, fapt care va influenta negativ activitatea care se va desfãsura în cadrul CEH SÃ si în anii urmãtori. Investitia de 1,07% din totalul investitiilor realizate în anul 2015 pentru activitatea minierã este nesemnificativã si a dus la cresterea costului de productie al huilei”, mai aratã raportul.
Astfel, din 17 obiective de investitii care au fost propuse pentru anul 2015 s-au realizat, partial, doar 7 obiective. Pentru activitatea energeticã suma investitã în anul 2015 a fost de 85.142 mii lei, care reprezintã 98.93% din totalul investitiilor realizate, în timp ce în minerit s-a investit suma de 925 mii lei care reprezintã 1,07% din totalul investitiilor realizate.
Si raportul administratorul judiciar al CEH aratã cã nu s-au realizat investitiile pe partea minierã fapt ce duce la cresterea costurilor de productie. “Nu s-au finalizat investitiile necesare eficientizãrii activitãtii de productie minierã si energeticã pentru asigurarea energiei electrice la un pret competitiv pe piata liberalizatã, precum si alimentarea cu energie termicã în conditii optime consumatorilor”, aratã raportul administratorului judiciar.
Mai mult decât atât, administratorul judiciar arãta cã activitatea minierã a devenit nerentabilã, astfel cã ar fi trebuit respectatã legea minelor.
“De asemenea legea indicã maniera în care titularul licentei solicitã autoritãtii competente avizarea încetãrii exploatãrii, în cazul societãtilor sau companiilor nationale miniere cu aprobarea ministerului de resort, motivatia încetãrii activitãtii, programul tehnic de dezafectare sau conservare, programul de protectie socialã a personalului, toate acestea aprobate în prealabil de ministerul de resort.
Rezultã, fãrã dubiu, ca aceasta este calea legalã, normalã, care trebuie urmatã, care asigurã atât conservarea si închiderea minelor cât si protectia socialã a salariatilor. Amânarea nejustificatã si încercarea unor scheme economice fanteziste nu au fãcut decât sã mentinã o situatie normalã, artificialã, debransatã de la realitãtile economice si care a dat nastere la nenumãrate anomalii în tot lantul economic”, mai aratã raportul. Astfel, investitiile în domeniul minier din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au fost mai mult decât nesemnificative. Cei putin peste 900 de mii de lei investiti în subteranele Vãii Jiului au fost insesizabili având în vedere lipsurile cu care se confruntã zilnic minerii.
Monika BACIU