Peste 45 de mii de studenți au terminat în cei 77 de ani la Facultatea de Mine din Petroșani. Este specialitatea cu cea mai veche tradiție de la noi și una dintre cele care au rămas căutate de studenți.
De altfel, așa cum au subliniat cei de aici, mai bine de jumătate dintre elementele din Tabelul lui Mendeleev sunt cele ce se exploatează, iar telefoane mobile conțin atât de multe dintre ele, încât exploatarea substanțelor minerale utile rămâne, în continuare, o activitate ce atrage și studenții la specializarea „Mine”. Și, ca să fie și mai autentică teoria că această facultate este atractivă, șef de promoție este și în 2025 o fată. Roxana Nicoleta Bârdea a terminat studiile cu 9,64 și le-a spus tuturor, la ceremonia de final de facultate, că este mândră de facultatea pe care a absolvit-o. „Primul an a fost pandemie. Al doilea, a trecut și el și apoi, am clipit și iată-mă pe scenă, aici. Am trăit 4 ani în care am învățat, ne-am descoperit limitele, iar facultatea nu a fost doar despre note, ci despre cine am devenit noi, pe parcurs”, a spus șefa de promoție a Facultății de Mine din cadrul Universității din Petroșani, Roxana Nicoleta Bârdea.
Universitatea din Petroșani pornește seria de ceremonii de absolvire cu absolvenții Facultății de Mine, pentru că ei sunt cei ce duc tradiția mai departe, an de an. Așa a fost și anul acesta, iar rectorul Universității i-a felicitat pentru alegerea lor. „Dacă într-o perioadă de 20-30 de ani, s-a spus despre industria minieră că e în declin, gândindu-ne doar la partea energetică, în special la cărbune, iată că războiul de la granița noastră, alte războaie care sunt în întreaga lume, dezvoltarea tehnologică într-un ritm deosebit, impun revenirea industriei miniere în prim planul economiei mondiale. Ca atare, nici România nu poate sta departe și iată că primii pași sunt făcuți de Uniunea Europeană, care deja a alocat 200 de milioane de euro pentru extragerea unor metale rare, în zona Bradului și bineînțeles, se alocă încă 200 de milioane de euro pentru a dezvolta o mină din județul Gorj, o mină care poate exploata substanțe atât de necesare bateriilor folosite din ce în ce mai mult. Mineritul înseamnă și sare și roci ornamentale, iar toate trebuie coordonate și gândite de specialiștii acestei facultăți”, a spus profesorul universitar doctor inginer Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Facultatea de mine are, la Petroșani o istorie de 77 de ani, ani în care de aici au plecat în lume specialiști de excepție.
Diana Mitrache