Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfășurat, în perioada 21 – 26 iulie 2025, o amplă campanie de control în domeniul HoReCa, vizând societăți comerciale din județ care activează în domeniile „Hoteluri și alte facilități de cazare” și „Restaurante și alte activități de servicii de alimentație publică” (coduri CAEN 55 și 56).

Campania a avut ca obiectiv principal identificarea și combaterea muncii nedeclarate, precum și verificarea respectării legislației în vigoare privind securitatea și sănătatea la locul de muncă.
Aspecte urmărite în controale:
•Corecta instruire a angajaților în domeniul securității și sănătății în muncă;
•Întreținerea și mentenanța echipamentelor cu potențial de risc, precum hote, aragaze, butelii, coșuri de fum sau instalații sub incidența ISCIR (lifturi, centrale termice etc.);
•Identificarea și evaluarea riscurilor profesionale (arsuri, electrocutare, incendii, explozii);
•Respectarea normelor privind încadrarea în muncă, evidența orelor lucrate, repausul săptămânal și munca suplimentară
•Corecta transmitere a contractelor de muncă în REVISAL.
Rezultatele campaniei:
Inspectorii ITM Hunedoara au efectuat un număr de 18 controale, în urma cărora au fost identificate 74 de deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri ferme de remediere.
Au fost aplicate 61 de sancțiuni contravenționale, dintre care 10 au fost amenzi, în valoare totală de 41.000 de lei.
„Prin aceste acțiuni, urmărim nu doar aplicarea sancțiunilor, ci mai ales responsabilizarea angajatorilor și angajaților în privința respectării legislației muncii și a normelor privind sănătatea și securitatea la locul de muncă”, a declarat Adrian Florin Bozdog, inspector-șef al ITM Hunedoara.
Astfel de controale vor continua și în perioada următoare, autoritățile urmărind eliminarea neconformităților din sectorul HoReCa, un domeniu cu un risc ridicat privind munca la negru și accidentele de muncă.

De admin