Reţeaua de cărbunari are nu mai puţin de 24 de inculpaţi, toţi trimişi în judecată pentru comiterea a 16 infracţiuni de furt calificat şi a 9 infracţiuni de complicitate la furt calificat.
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani şi n-a ajuns încă la judecata propriu-zisă dat fiind faptul că magistraţii vor să afle instituţia care a efectuat interceptările convorbirilor telefonice ale mai multor inculpaţi cât şi supravegherea tehnică autorizată.
Reţeaua a fost destructurată în urma unei acţiuni fără precedent a poliţiştilor TF Petroşani, în ianuarie 2018. Au fost efectuate zeci de percheziţii şi sute de tone de huilă confiscate, autocamioane indisponibilizate şi mai mulţi suspecţi reţinuţi şi duşi în faţa procurorilor. Camioanele încărcate cu huilă au fost oprite în trafic şi puse sub sechestru de către poliţişti, iar anchetatorii spuneau atunci că liderii grupării achiziţionau huila de pe piaţa neagră din Valea Jiului şi o dădeau la schimb pe produse agricole. În plus aveau şi complici care o furau de la unităţile miniere. ”În perioada monitorizată, februarie 2017-ianuarie 2018 persoane necunoscute au sustras şi valorificat aproximativ 300 tone de minereu.
Cărbunele era încărcat în vagoanele CFR şi transportat la Mintia, iar pe traseu, cărbunele era furat din aceste vagoane. Până în prezent au fost monitorizate mai multe transporturi de minereu de cărbune sustras, transportul efectuându-se cu camioane de mare tonaj, un transport putând însuma chiar şi 7.5 tone.
Preţul de vânzare este de aproximativ 500 lei pe tonă. Cărbunele furat se comercializa către persoane fizice şi agenţi economici, fiind obţinute sume de bani sau cantităţi de cereale în schimb”, arăta Poliţia Transporturi Timişoara. Prejudiciul care ar fi fost creat de grupare Complexului Energetic Hunedoara ar depăşi 150 de mii de lei.
Maximilian Gânju