Votul obligatoriu, trecut de Senat, nu este chiar obligatoriu dacã plãtesti 1000 lei

”Este mai degrabã o lege prin care, practic, cei care nu se duc la vot sã plãteascã ceea ce s-a chetuit cu ei la aceste alegeri, respectiv tipãrirea buletinelor de vot, stampile, oameni si ce mai implicã organizarea alegerilor functie de numãrul de alegãtori. Personal nu cred cã aceastã lege va intra în vigoare pentru cã în Senat a trecut tacit, adicã fãrã dezbateri, si nu poate fi trecutã la fel si în Camera Deputatilor. Legea s-a vrut un fel de responsabilizare a cetãtenilor, pentru cã politicienii rãi sunt pusi, alesi de alegãtorii buni dar care nu se implicã. Si în alte tãri existã astfel de legi” –  Haralambie Vochitoiu, senator de Valea Jiului.

Sãptãmâna trecutã, a fost voatatã tacit, fãrã dezbateri, de Senat, legea numitã Legea votului obligatoriu. Respectivul proiect urmeazã sã fie votat de Camera Deputatilor, care este for decizional.Proiectul respectiv, initiat de mai multi senatori si deputati PSD si UNPR, spune cã  “Votul este obligatoriu pentru toti cetãtenii români cu drept de vot“, iar neparticiparea va fi sanctionatã cu 1.000 lei amendã.

Legea a introdus pe buletinul de vot un patrulater alb pentru alegãtorii care nu vor sã acorde votul nici unui candidat. Acest patrulater ar urma sã aibã inscriptionat “nici unul dintre candidati nu corespunde”. În cazul în care voturile alegãtorilor patrulaterului alb însumeazã 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Existã si scutiri de la vot, respectiv ”votul nu este obligatoriu pentru cetãtenii care au peste 80 de ani si pentru cei care suferã de boli cronice”.

Senatorul UNPR de Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu, a precizat cã nu ar numi acest proiect de lege ca fiind unul care obligã cetãteanul, pentru cã în Constitusie se spune cã votul este liber exprimat si este un drept, nu o obligatie. Ca urmare, senatorul a precizat cã, practic, cetãteanul care nu-si exercitã dreptul trebuie sã înapoieze banii cheltuiti cu asigurarea acestui drept al sãu de care n-a uzat.

”Este mai degrabã o lege prin care, practic, cei care nu se duc la vot sã plãteascã ceea ce s-a chetuit cu ei la aceste alegeri, respectiv tipãrirea buletinelor de vot, stampile, oameni si ce mai implicã organizarea alegerilor functie de numãrul de alegãtori. Personal nu cred cã aceastã lege va intra în vigoare pentru cã în Senat a trecut tacit, adicã fãrã dezbateri, si nu poate fi trecutã la fel si în Camera Deputatilor. Legea s-a vrut un fel de responsabilizare a cetãtenilor, pentru cã politicienii rãi sunt pusi/ alesi de alegãtorii buni dar care nu se implicã. Si în alte tãri existã astfel de legi” – a declarat Haralambie Vochitoiu, senator de Valea Jiului.

În expunerea de motive se aratã cã, prin introducerea votului obligatoriu în România, ar putea fi certificatã si obligatia civicã a cetãtenilor de a-si alege reprezentantii si s-ar conferi mai multã reprezentativitate forului legislativ si mai multã legitimitate Guvernului.

Initiatorii precizeazã cã în Uniunea Europeanã existã patru state unde votul este obligatoriu si sanctionat – Cipru, Grecia, Luxemburg si Belgia – si douã tãri unde votul este obligatoriu, dar nesanctionat – Italia si Portugalia.

Si în Bulgaria se aflã în plinã desfãsurare adoptarea unei asemenea legi a votului obligatoriu. În tara vecinã amenzile sunt de pânã la 50 de leva, adicã aproape 115 lei, sau cu tãierea ajutoarelor sociale pentru o perioadã de trei luni.

Noii liberalii sunt împotriva votului obligatoriu, desi în 2012, secretarul general adjunct al PNL, Dan Mihalache, sustinea cã, ideea nu este una chiar liberalã, dar votul obligatoriu ar elimina, mãcar partial, mita electoralã. Acesta preciza cã: „La un procent de participare de 60%, ponderea votului cumpãrat nu mai influenteazã decisiv rezultatul… Ar fi fost nevoie sã ne gândim mãcar pentru un mandat, sau douã, la introducerea votului obligatoriu”.  Dar cum Noul PNL este format, majoritar, din fosti PDL-isti, si ideea eliminãrii mitei electorale a pãlit considerabil.

Ileana Firtulescu

6 comentarii la „Votul obligatoriu, trecut de Senat, nu este chiar obligatoriu dacã plãtesti 1000 lei

 • 29 martie 2016 la 06:59
  Permalink

  Baaaaaaaaaaaa, voi nu sunteti normali??? Nenorocitilor cu votul vostru….. Cum sa platesti pentru un drept al tau???????? Banii de care spui tu acolo Haralambie fara creier de unde sunt, nu tot de la cetateni???? Cap patrat….Esti o calamitate Haralambie….

 • 29 martie 2016 la 07:34
  Permalink

  Niste dobitoci. 🙂 … si o spune unul care a votat in permanenta…de cuvantul LIBERTATE au auzit alesii neamului???

 • 29 martie 2016 la 09:10
  Permalink

  NEA VOICHITOIULE TE-AI DAMBLAGIT RAU DE TOT.
  ADICA IO AM CUMPARAT ANU TRECUT BILETELE PENTRU O VACANTA DE 1 SAPTAMANA IN FRANTA CIND NU STIAM NICI EU NICI TU SI NICI PONTA DATA ALEGERILOR.
  ACUMA VII TU DOMNU SENATOR SA-MI SPUI CA EU ORI RENUNT LA CONCEDIU ORI PLATESC 2000 LEI?
  NEA VOICHITOIULE TU ESTI IN DEPLINATATEA FACULTATILOR MINTALE?
  PAI BAAAAAAAAAAA SA-MI PLATESTI TU SI NEAMU TAU BA AMENNDA.
  AI DRACU DE TEMBELI.

 • 29 martie 2016 la 09:24
  Permalink

  Ne-am saturat de parsivul Vochitoiu. Speram ca anul acesta vom scapa de el.

 • 29 martie 2016 la 10:46
  Permalink

  As propune cand ” “nici unul dintre candidati nu corespunde” insumeaza 50%+1, candidatii de pe lista electorala sa nu mai aiba dreptule de a candida pt aceeasi functie sau una mai inalta timp de 10 ani

 • 30 martie 2016 la 12:43
  Permalink

  Mai oameni buni,eu nu am nimic impotriva prezentei la vot obligatoriu.Dar numai daca votati si legea prin care se aplica castrarea chimica pentru toti alesii,indiferent de varsta,religie,nationalitate etc. in cazul in care acestia nu-si respecta promisiunile din campania electorala.Adica voi mintiti oamenii si dupa asta ii si obligati sa vina sa va voteze.

Comentariile sunt închise.