Votul liberalilor este si împotriva minerilor?

Adoptarea unui proiect privind sistemul energetic, care ar fi putut ajuta si la salvarea Complexului Energetic Hunedoara de la faliment, a fost respinsã de votul liberalilor sustine presedintele ALDE Gorj, Dian Popescu.

”Asa-zisii liberali ai PNL au votat împotriva sistemului energetic si a securitãtii energetice nationale. Este vorba despre proiectul pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012 care a primit luni, 26 septembrie a.c., un vot favorabil, în plenul Senatului. Din pãcate, am observat o nouã mostrã a ridicolului PNL, care, dupã ce votase aceastã lege în primã fazã, dupã retrimiterea ei în Parlament de cãtre presedintele Iohannis si-a schimbat pozitia fatã de initiativa legislativã. Demersul de modificare a Legii energiei poartã semnãtura parlamentarilor ALDE si, initial, avea si sustinerea reprezentantilor Partidului National Liberal. Prin proiectul de lege dorim consolidarea sistemului energetic si eliminarea oricãror vulnerabilitãti interne. Ideea de a trata în mod echitabil toti producãtorii de energie si de a permite realizarea mixului energetic, asa cum s-a întâmplat si în alte state membre UE, a fost de altfel reiteratã si de ministrul Victor Vlad Grigorescu, în ultima sa vizitã la ELCEN Bucuresti.

Mai simplu spus, mixul energetic (care conecteazã toate tipurile de companii producãtoare de energie din tara noastrã) asigurã stabilirea unui pret mediu/mic al energiei pentru populatia si economia României. Practic, mixul energetic asigurã securitatea energeticã a României, prin scãderea pretului si blocheazã intrarea în faliment a multor companii energetice din România”, aratã senatorul ALDE din Gorj.

Propunerea legislativã pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale, va ajunge sãptãmâna viitoare, la Camera Deputatilor.

”Votul de luni, este un pas incontestabil pentru salvarea Sistemului Energetic National, din punct de vedere al sustenabilitãtii energetice a României pe termen mediu si lung. Mai ales cã în ultimele luni au intrat în insolventã trei mari companii energetice: Complexul Energetic Hunedoara, CET Govora si ELCEN Bucuresti, iar votarea propunerilor de modificare a legii înseamnã salvarea companiilor românesti”, mai spune presedintele ALDE Gorj.

Maximilian Gânju