VMG-isti mai multi iarna

Desi Primaria Petrosani plateste lunar circa 250 de asistati social pe luna, reprezentantii Serviciului de Asistenta Sociala spun ca acum, numarul VMG-istilor nu este mare comparativ cu perioade in care somajul a atins cote aproape dramatice in Valea Jiului.

Faptul ca acum sunt mai putini asistati decat in trecut, se datoreaza  si inaspririi conditiilor de acordare. “Acum cativa ani, in 2005, am avut 1000 si ceva de beneficiari, numarul de acum nu este mare. Dar, numarul lor a scazut si datorita modificarilor legislative, pentru ca au devenit mai restrictive. Inainte aveam familii despartite in fapt, dar acum nu. Ori sunt divortati, ori este persoana singura, ori este vaduva.

Acum s-au mai schimbat putin cerintele, s-au mai restrictionat si-atunci a  mai scazut numarul lor”, a declarat  Cristian Mraz, sef Serviciul de Asistenta Sociala – Primaria Petrosani. Cei care cer sprijin financiar de la primarie in schimbul prestarii unui numar de ore de munca in folosul comunitatii, iarna se inmultesc.  Daca vara isi mai gasesc de lucru cu ziua sau la cules de ciuperci si fructe de padure, iarna  nu au un loc de munca stabil. “Avem multe familii care vin special si se inscriu in luna septembrie, doar pentru a primi ajutorul de incalzire pentru locuinta”, a mai spus Cristina Mraz.

 

Luiza Andronache