„Visual Thesaurus”, o expozitie de picturã si graficã care meritã vizitatã

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara si în colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici din România – Filiala Deva, organizeazã în data de 7 iunie 2016, începând cu ora 12.00, vernisajul expozitiei de picturã si graficã intitulatã „Visual Thesaurus”. Evenimentul, care va avea loc în spatiile special destinate artelor plastice din Palatul Magna Curia, va prezenta publicului iubitor de frumos 24 de lucrãri ale artistei Doina Reghis Ionescu.

Cele douã decenii petrecute de artistã în domeniul muzeistic si-au pus amprenta si asupra tematicii creatiei acesteia, o importantã sursã de inspiratie constituind-o piese aflate, în marea lor majoritate, în patrimoniul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.

„Valorosul material documentar a fost prelucrat devenind ulterior limbajul plastic prin care artista si-a exprimat propria viziune. Aceste piese au fascinat-o prin bogata recuzitã ornamentalã, prin minutiozitatea executiei si rafinamentul stilistic. În elaborarea compozitiilor s-a oprit în general asupra acelor artefacte care au fost folosite ca accesorii vestimentare, în special asupra bijuteriilor si a obiectelor decorative. Atent circumscrise titlului expozitiei – „Visual Thesaurus” – lucrãrile se axeazã pe coordonatele unei sugestive viziuni abstracte în care forme stilizate ale vizualului figurativ se integreazã unei suite de simboluri rafinat încifrate. Prin acest demers artistic inspirat de încãrcãtura istoricã a locului, Doina Reghis Ionescu a realizat o abordare specialã a temei care desi veche rãmâne în continuare ofertantã”, declarã curatorul expozitiei, Camelia Gabor, muzeograf în cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.