Primăriile pot aplica pentru proiecte prin care să devină independente energetic. Este vorba de școli spitale, sedii de primării și alte sedii publice, care, dacă găsesc modalități verzi de producere a energiei, pot primi bani să le aplice. În Valea Jiului, toți primarii au identificat zone în care să amplaseze parcuri fotovoltaice.

Ministerul Energiei lansează un apel de proiecte pentru autoritățile publice locale, din Fondul pentru Modernizare, pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice, produsă din surse regenerabile pentru autoconsum. Este șansa ca autoritățile locale să își acopere o parte din consumul de curent.
În Valea Jiului, primăriile vor să aplice pentru parcuri de panouri fotovoltaice și aproape fiecare unitate administrativă ar urma să facă asta în spațiile în care, cândva erau minele de cărbuni.
„Noi ne dorim în jurul gropii de gunopi, unde avem 3 terenuri, să montăm astfel de panouri fotovoltaice, pentru energie electrică. Iar, împreună, cu celelalte primării, am gândit ca, pe Greenline, lângă depoul autobuzelor, să accesăm fonduri ca să reducem consumul de energie pentru alimentarea autobuzelor”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Numai la Vulcan,
costul lunar al facturii de curent trece de 100 de mii de lei, pentru că aici funcționează și o telefondolă și bazinul de înot didactic.
Dar proiecte are și primăria Petrila, care reușește să suplinească o parte din consum cu o microhidrocentrală pe Taia. Iar factura lunară, trece și ea de 70 de mii de lei, lunar.
„Cel mai importnt este că noi avem un proiect pe POIM de 700 de Kwatti, care ar asigura consumul de energie pentru liceu și primărie și o parte din iluminatul public, pentru că acolo avem costurile cele mai mari. La acest moment, noi urmărim cu interes ghidul ce este în dezbatere publică la Ministerul Energiei, pentru că ne dorim să depune un nou proiect pentru a construi încă o capacitate de cel puțin de 1,2 MWatti, iar în maxim o săptămână, sper să semnăm contractul de lucrări”, a completat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Fiecare primărie are zone pe care le poate transforma în parcuri fotovoltaice, mai ales pe vechile gropi de gunoi, ori pe spațiile unde au fost minele care s-au închis.
Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 500.000.000 euro la nivel național, iar valoarea grantului care poate fi acordat este de maximum 10 milioane euro, pe beneficiar.
Regula va fi primul venit – primul servit.
Diana Mitrache