Viitorul mineritului si situatia socială din Valea Jiului, teme de discuții dintre reprezentantii sindicatului Muntele, ai CEH si ai Prefecturii Hunedoara

     Cele mai importante probleme ale Complexului Energetic Hunedoara, situaţia socială actuală din Valea Jiului şi viitorul mineritului au fost principalele teme discutate astăzi la Petroşani, pe parcursul unei întâlniri a prefectului Judeţului Hunedoara, Călin-Petru Marian cu o delegaţie a conducerii sindicatului Muntele, condusă de preşedintele Darius Cîmpean.

  La discuţii a participat şi conducerea C.E.H. reprezentată de Cristian Roşu, Administrator special şi Samuel Dioane, director general.

    Sindicaliştii au solicitat sprijinul Instituţiei Prefectului şi al Guvernului României pentru rezolvarea următoarelor probleme ale angajaţilor şi ale administraţiei:

1. Înfiinţarea cât mai curând posibil a Complexului Energetic Valea Jiului cu grup pe gaz la Paroşeni, pe lângă cel pe cărbune, cu microcentrala pe pârâul Baleia, împreună cu cele 4 exploatări miniere (Lupeni şi Lonea cu Ajutor de Stat, Livezeni şi Vulcan, fără Ajutor de Stat) şi Sucursala Prestserv.
2. Trimiterea de către autorităţile statului la Bruxelles a unei Renotificări, având în vedere „Memorandumul” semnat la nivelul Guvernului, prin care să se solicite prelungirea pentru minele Lupeni şi Lonea a activităţii din subteran, conform studiilor realizate la indicaţia Comisiei Europene.
3. Accesarea Fondului de Rezervă” de la nivelul Guvernului pentru acordarea părţii financiare care va rămâne neplătită din restanţele salariale ale angajaţilor CEH, după ce ajutorul acordat de executiv va fi acordat.
4. Prelungirea acordării Serviciilor de Sistem cel puţin până în luna aprilie, pe perioada de furnizare a agentului termic şi a apei calde în Valea Jiului şi municipiul Deva. Serviciile de Sistem ar putea asigura din partea statului 4 milioane de lei, o sumă extrem de importantă, înaceastă perioadă, pentru CEH.

    Prefectul judeţului, Călin-Petru Marian, le-a precizat reprezentanţilor celor peste 3000 de membri de sindicat că ajutorul pentru pagubele produse la E.M. Lupeni în urma inundaţiilor din această vară a fost aprobat de Guvernul României, urmând ca banii să intre în scurt timp în conturile Complexului Energetic Hunedoara.

    De asemenea, reprezentantul guvernului în judeţul Hunedoara i-a asigurat pe partenerii de discuţie că Instituţia Prefectului se va implica în rezolvarea acestor probleme, în primul rând prin informarea premierului Ludovic Orban despre solicitările prezentate astăzi precum şi prin discuţii instituţionale cu şefii ministerelor de care depinde activitatea angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara.

     Totodată, Călin-Petru Marian a precizat că va sprijini instituţional administraţia şi sindicatele din Valea Jiului în accesarea fondurilor europene pentru investiţiile solicitate de sindicat: construirea microhidrocentralei de pe pârâul Baleia, a grupului pe gaz de la Paroşeni şi pentru modernizarea activităţii din subteran a celor 4 unităţi miniere

2 comentarii la „Viitorul mineritului si situatia socială din Valea Jiului, teme de discuții dintre reprezentantii sindicatului Muntele, ai CEH si ai Prefecturii Hunedoara

  • 27 octombrie 2020 la 21:55
    Permalink

    Se fac ca lucreaza inaintea alegerilor parlamentare ! Ce vor cetateni vaii jiului ??? Investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan , investitii in Domeniul Schiabil Parang nu sa gaseasca guvernanti motive ca nu vor Romsilva (firma de stat) sa dea in schimb teren in Parang (astea sunt motive sa se amane de la an la an acordarea de investitii de la guvernul PNL sau PSD cand au fost si ei la guvernare) desi PETROSANENI au votat cu Tiberiu Iacob Ridzi si PNL , modernizarea drumului DN 7A (Cheile Jietului) si aici isi bat joc de cetateni vaii jiului cu motivul de judecata cu firma care este in faliment , DN 66 A spre Herculane si aici au gasit tot felul de motive de amanare , acum este asfalt in orice sat din Romania numai aici in valea jiului gasesc motive de amanare , acoperirea blocurilor din valea jiului cu sarpanta .

Comentariile sunt închise.