Via Transilvanica, ruta ce traversează România, prin cele mai importante locuri, a ajuns la noi în județ și acum sunt montate primele borne la cetățile dacice, una la Sarmizegetusa Regia, iar o alta la Ulpia Traiana.

Echipele Salvamont din Hunedoara au participat la acțiunea de montare a acestor borne și astfel „Via Transilvanica” ajunge efectiv în inima Daciei. „Ne-am implicat de la început în acest proiect frumos, pentru că Tășuleasa Social are un parteneriat cu CJ Hunedoara. Am identificat traseele, le-am mai modificat, schimbat, în funcție de condițiile din zonă, adică drumuri, șosele,
pentru că drumul merge pe un traseu terestru, mai ales cu bicicleta. Iar în aceste zile amplasăm locurile unde vor fi puse bornele”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Via Transilvanica străpunge județul Hunedoara prin Romoșel și trece prin Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte – Costești Deal – Ludeștii de Sus – Costești – Blidaru – Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești – Nucșoara – Sălașu de Sus – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Poarta de Fier a Transilvaniei.
„Vom participa și noi, cu tot sprijinul la marcarea traseului. Se vor amplasa stâlpii de marcaj, vopsim traseul, exact ca pe unul turistic, normal, pedestru. Iar traseul poate fi străbătut cu piciorul. Și se calculează o zi de mers, ca să ai timp să vezi zona prin care trece traseul. El este un traseu principal, din care poți face o buclă, două și, tot în acest context, este o condiție ca, după un traseu de o zi, omul să aibă un spațiu de cazare și masă”, mai spune Ovidiu Bodean.
Pe drumul acesta au mers și până acum pasionații de munte, dar nu doar ei și a fost gândit după Camino de Santiago sau Calea Sfântului Iacob, care este numele unuia dintre cele mai cunoscute trasee de pelerinaj prin Spania, toate având ca punct de sosire orașul Santiago de Compostela, unde se află rămășițele Sfântului Iacob. Anual, ajung pe jos la Santiago de Compostela peste 150.000 de pelerini şi aproape 3 milioane de turişti de pe toate continentele.
Diana Mitrache