Peste 20 de copii au venit în tabãrã, la poalele muntilor Parâng, iar timp de o sãptãmânã au dormit la cort, au mâncat la ceaun, au fotografiat natura, au scris poezii si au pictat. Acum a fost finalul, când dintre sute de lucrãri au ales pe cele mai bune si le-au expus pe simeze la Petrosani.

 

Diana Mitrache

Ideea a pornit de la o mânã de oameni, care au vrut sã antreneze copiii la distractie si aventurã. Totul s-a petrecut în zona de deasupra statiei de îmbarcare a telescaunului din Parâng, unde copiii au montat o tabãrã de corturi si au înfruntat natura. Ce a iesit sunt fotografii impresionante, picturi deosebite si mult talent. Asta au observat si cei care i-au coordonat si vernisajul a fost tocmai încununarea tuturor trãirilor de-o varã. „Este aici rezultatul unei experiente care a început în luna august. Vorbim despre tabãra de arte vizuale si fotografie din august, care s-a numit la fel ca si expozitia de azi, Artã si Naturã, – o experientã.

În care cei prezenti s-au putut bucura de minunãtiile naturii, cât si de o stare specialã, care sã-i stimuleze pentru ceea ce au creat si iatã astãzi le vedem expuse aici pe pereti. Au fost sute de lucrãri si cu greu ne-am decis care sã le expunem, oricum sunt aici cele mai bune”, ne-a declarat Sorin Oprea, cel care le-a fost copiilor îndrumãtor, bucãtar si om de încredere.

„Cred cã existã situatii în care nu sunt foarte importante cuvintele, ci mai important e ceea ce au realizat acesti tineri. Mai importante sunt pozele lor frumoase, sau picturile lor, care au fost expuse, pentru cã meritã pe simezele Casei de Culturã a Studentilor de la Petrosani. Este o continuare a taberei din varã si noi ne mândrim cu ceea ce avem, adicã niste tineri foarte talentati”, a spus la vernisarea expozitiei directorul Casei de Culturã a Studentilor,Lavinia Hulea.

Nici cei mici nu s-au lãsat mai prejos. Ei au venit si fiecare a depãnat pentru câte un cunoscut povestea fotografiei expuse pe simeze, ori a tabloului. Asa a fãcut si Rares, care abia e în clasa a V-a, dar îi plac taberele de supravietuire alãturi de Sorin Oprea. „Eu am mai multe fotografii, dar îmi plac si cele ale copiilor cu care am fost în tabãrã, mai ales una care înfãtiseazã luna, cã luna am vãzut-o de multe ori în tabãrã. Eu am desenat un ochi în care se vede un copac”, ne-a povestit Rares.

Toti au ajuns acolo printr-un proiect al lui Ionel Zmãu, cel care a creat asociatia Les Amis de la Frances si care, sub semnul francofoniei, le-a povestit celor din tabãrã despre autori consacrati din literatura universalã.

Finalul,însã, nu e aici, iar unul dintre participantii la tabãrã, Vlad Ciontescu, va realiza un film despre viata în tabãra de la poalele Parângului.