La Petrila, Vulcan, ori Uricani au fost avarii la finele săptămânii trecute, iar oamenii au rămas fără apă, din cauza asta. Au fost defecțiuni generate de cei care lucrează și care au dat de țevi despre care nici nu știau că există. Asta, pentru că nimeni nu știe exact unde sunt țevile de apă, decât în zonele în care deja au fost reabilitate conductele.

Abia de câțiva ani se face cartografierea conductelor de apă și doar în zonele unde au fost reabilitate sistemele, în timp ce cele vechi sunt descoperite întâmplător și, de multe ori, deterioate. Așa s-a întâmplat și la finele săptămânii trecute, când au fost mai multe avarii, din aceste motive.
„Având în vedere că acum contructorul a început în forță lucrările la tot ce înseamnă reparațiile pe întreaga Vale a Jiului, sunt situații în care se intersectează lucrările lor, cu lucrări de ale noastre, de care nu știam, că nu sunt cartografiate, moment în care se produc avarii. Având în vedere că există riscul să nu avem alimentare cu apă potabilă în zona respectivă, toate aceste lucrări sunt în regim de avarii”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Și avarii au fost și la Uricani și la Vulcan, dar și la Petrila, unde constructorul are lucrări în plin.
„Am avut două cazuri la Vulcan și la Uricani. Se știe, rețele de apă funcționează gravitațional și nu există stații de pompe, doar la Aninoasa, iar noi suntem nevoiți să menținem presiunea constantă cu vanele regulatoare. Acestea se decalibrează în funcționare și atunci ori crește, ori scade
presiunea și există riscul să nu fie apă la robinet, sau să vină cu presiune prea mare, așa că trebuie să intervenim noi în regim de avarii, indiferent de ora la care se întâmplă”, a mai precizat managerul SC Apa Serv.
În acest moment, sunt lucrări de montare a apometrelor la scara de bloc la Petrila și în Vulcan și și din acest motiv se oprește apa. La Uricani sunt legate mai multe blocuri la rețea, iar constructorii fac acest lucru etapizat.
Așa că săptămâna trecută au fost nu mai puțin de 8 avarii și 3 lucrări programate, iar sute de oameni au primit apă restricționat.
Iar cartografierea începe să se facă abia acum.
„De când există alimentarea cu apă în Valea Jiului, rețelele de apă au fost puse pe planșă. În anul 2000 au fost lucrări la rețelele de apă și canal, s-au completat hărțile. La lucrările pe POS, am completat din nou, acum pe POIM facem alte completări, dar de acel oraș
subteran de țevi nu știe nimeni. Și sunt conducte de care nu că nu știm noi, cei mai tineri, dar nici oamenii din zonă. Pe unele e apă staționară, pe altele nu, așa că le descoperim doar la lucrări”, a conchis Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Diana Mitrache