Ministerul Energiei din România a luat măsuri importante pentru promovarea și implementarea proiectelor de energie regenerabilă în Valea Jiului, o regiune cu o lungă tradiție în industria minieră și termoenergetică. Aceste inițiative reprezintă o tranziție esențială către surse mai curate și sustenabile de energie, având în vedere preocupările legate de schimbările climatice și nevoia de diversificare a surselor de energie.
”Ministerul Energiei a adoptat încheierea acordului de cooperare ce se propune a fi încheiat între Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA și Green Gravity Operations Pty Ltd Australia, care are ca scop realizarea unui studiu de testare a conceptului privind Sistemul de Stocare a Energiei Gravitaționale ( GESS) pentru determinarea fezabilității a 17 puțuri miniere de la cele patru sucursale miniere. Pe 27 noiembrie, Ministerul Energiei a semnat Memorandumul de Înțelegere cui American Bio – Carbon Delaware, care are drept scop transformarea Termocentralei Paroșeni, în etape, într-o centrală termică cu capabilități care sa funcționeze cu combustibil regenerabil provenit din arderea cărbunelui în comun cu biomasa locală (reziduuri forestiere și surse agricole)”, arată raportul de mandat al Ministerului Energiei.
De asemenea, Ministerul Energiei a facilitat începerea negocierilor dintre Hidroelectrica SA și Complexul Energetic Valea Jiului SA în vederea dezvoltării unui proiect de parcuri fotovoltaice pe terenurile societății din Valea Jiului, respectiv în vederea dezvoltării unor capabilități hidroenergetice pe barajul de la Paroșeni. Ministerul Energiei a facilitat începerea analizei făcute la nivelul Complexului Energetic Valea Jiului SA și Romgaz SA privind oportunitățile de construire a unei unități pe gaz la Termocentrala Paroșeni, cu captare a carbonului.
Monika BACIU