Singura Bisericã Evanghelicã functionalã din Valea Jiului, cea din Petrosani, a marcat duminicã ziua Sfântului Augustin si inaugurarea lucrãrilor de reparatii/restaurare a unei pãrti a clãdirii. La eveniment au participat Protopopul de Sebes, Preotul de Alba Iulia, corul din Petresti si enoriasi din Alba, Orãstie, Simeria, Sebes si primarul si viceprimarul Petrosaniului.

Biserica Evaghelicã din Petrosani, cunoscutã ca fiind biserica nemteascã, singura rãmasã functionalã din Valea Jiului, a avut portile larg deschise duminica trecutã, pentru musafiri din Alba Iulia, Orãstie, Simeria, Petresti si Sebes. Întâlnirea a avut loc într-o zi cu dublã semnificatie pentru comunitatea evanghelicã – Sfântul Augustin si încheirea unui proiect finantat de Primãria municipiului Petrosani.  Mai precis inaugurarea lucrãrii de rafacere- resturare exterior si interioarã a pãrtii celei mai importante a bisericii, zona altarului.

2-2

Seviciul divin a fost oficiat, în germanã si românã, de protopopul de Sebes, dr. Volfgang Wunsch, si preot de Alba Iulia, Wagner Gerhart, iar cântãrile corului si organistului din Petresti au sunat cu adevãrat divin în acustica desãvârsitã a Bisericii Evanghelice.

De precizat cã orga este fabricatã de fratii Rieger Jägerdorf din Silezia în jurul anului 1890. În data de 29 august 1896, a avut loc sfintirea, practic deschiderea oficialã a Bisericii Evanghelice Petrosani. La întâlnirea de duminicã, au participat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, viceprimarul Florin Nicolae si Wersanski Eduard – consilierul primarului pe relatii externe. Acestia s-au întretinut îndelung cu crestinii de etnie germanã si o parte maghiarã, iar Ulrich Ernest din cadrul Forumului German Petrosani a dãruit înaltilor prelati oaspeti valorosul volum “Cartea vietii mele”, unde descrie, printre altele deportarea în Rusia (domnia sa fiind unul dintre cei 1700 de etnici germani din Valea Jiului deportati în URSS), despre lagãrele de exterminare lentã de la minele din Donbas.

În cuvântul sãu, adresat celor prezenti la eveniment, primarul Petrosaniului pãrea emotionat având în vedere cã la Biserica Evanghelicã din Petrosani slujbele religioase sunt rare pentru cã biserica nu are preot. De îngrijirea/administrarea acesteia, organizator de evenimente de profil, relatia cu districtele din tarã si cu prelatii din bisericile surori se ocupã curatorul Cristina Knebel, care este sprijinitã de familii ale enoriasilor, precum familia Mihut Hajnalka si Mihut Roland.

2-1

“Ce am fãcut noi, Primãria si Consiliul Local din punct de vedere financiar, suma alocatã pentru lucrãri este micã. Pe viitor vom încerca sã facem mai mult. Comunitatea germanã din Petrosani este foarte importantã pentru  noi prin ceea ce a adus si aduce pentru Petrosani… Vã multumim pentru cã existati!” – a spus, printre altele, primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Consiliul Local Petrosani a aprobat suma de 6.000 ron pentru lucrãrile de reparatii/ restaurare. Dupã eveniment, oaspetii au vizitat Petrosaniul si împrejurimile. Cu aceastã ocazie, Biserica Evanghelicã Petrosani a donat câteva zeci de portii de hranã Asociatiei Casa Pollicino, locul în care copii cu dizabilitãti din Valea Jiului primesc sprijin si îngrijire.

Ileana Firtulescu