Tradiția populară spune că ziua de 2 februarie poate fi luată ca reper pentru începerea primăverii. Asta, dacă iese ursul din bârlog. Doar că la noi urșii nu prea mai hibernează, iar cei de la Agenția de Mediu spun că aceste animale au făcut extrem de multe pagube în luna ianuarie.

Schimbările climatice le resimt și animalele sălbatice. Urșii, spre exemplu, nu doar că nu mai hibernează, ci chiar s-au obișnuit să vină în gospodării. La Uricani, nu e săptămână în care un urs să nu dea atacul. Cei de la Agenția de Mediu spun că ultimele 4 atacuri au fost în luna ianuarie a acestui an. Cele mai multe situații de acest fel sunt în vestul Văii Jiului.
„Din totalul de 68 de dosare de pagube, pentru care APM Hunedoara a plătit despăgubiri în valoare de 212 mii lei, 48 au fost produse de urși. 30 doar din Valea Jiului, preponderent în Uricani”, spune Georgeta Barabaș, șefa APM Hunedoara.
Clima i-a afectat pe toți. Iarna vine mai târziu, iar urșii nu mai stau în bârlog.
„Toată lumea științifică apreciază că s-a modificat mult comportamentul urșilor. Acum, nu știu dacă se referă doar la cei din Valea Jiului. Dar e clar, ultimele 4 atacuri au fost în Uricani”, a mai spus șefa APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.
Urșii dau atacul în gospodării, iar în zona Văii Jiului au preferat, în ultimul timp zona Câmpu lui Neag, Uricani. Dar au fost situații în care populația din Petroșani, Bănița, sau Vulcan a fost alertată, din cauza acestor animale.
Diana Mitrache