Zeci de vizitatori au trecut sã-l vadã pe puiul de zimbru nãscut în urmã cu doar câteva zile în Rezervatia din Pãdurea Slivut – Hateg. Cei mai încântati au fost copiii, pentru care „bebe – zimbrul” este principalul punct de atractie al rezervatie.

Rezervatia de Zimbrii de la Hateg are un nou „locatar”. Un pui de zimbru a vãzut lumina zilei în urmã cu circa douã sãptãmâni, iar mama sa este Rozina, o zimbroaicã nãscutã acum trei ani tot în captivitate. Nasterea a fost asistatã de doi medici veterinari, dar, din fericire, totul a decurs normal. Rozina a adus pe lume un pui sãnãtos tun, de peste 30 de kilograme, care a fost tinut totusi o perioadã în carantinã, asa cum este procedura. Acum, pentru el si mama lui a fost amenajat un tarc special – asa cum s-a întâmplat si în celelalte cazuri, pentru protectia zimbrisorului, care ar fi putut fi atacat de ceilalti zimbri adulti. „Avem un puisor, care are douã sãptãmâni. Acum el este tinut în tarc, împreunã cu mama lui”, ne-a declarat Horea Golea, purtãtorul de cuvânt al Directiei Silvice Hunedoara, de care apartine Rezervatia din Pãdurea Slivut.  Si, în scurt timp, acesta va fi integrat în comunitatea de zimbri.

Alte douã femele de aici sunt gestante si în câteva sãptãmâni vor aduce puii pe lume, un moment extrem de important, cu atât mai mult cu cât  zimbrii fatã o datã la 3 ani.

Ultimul pui de zimbru a vãzut lumina zilei în urmã cu trei ani, iar pozele cu el fac si acum deliciul celor care vin aici. Povestea lui a fãcut înconjurul tãrii cu rapiditate, dupã ce mama lui l-a respins, iar îngrijitorii l-au crescut cu biberonul. Zimbrisorul, botezat Romeo, venit pe lume mult prea aproape de celãlalt pui, adicã dupã numai un an, iar mama lui a refuzat sã-l hrãneascã. Îngrijitorii au fost nevoiti sã-l izoleze pe micul Romeo de restul zimbrilor, ca sã nu fie rãnit sau chiar ucis. Ulterior, dupã ce a mai crescut, lucrurile s-au rezolvat, iar puiul a putut sã stea linistit alãturi de ceilalti membri ai comunitãtii de zimbrii de la Hateg, care gãzduieste în prezent 6 falnice exemplare si puiul nou-nãscut.

Rezervatia a fost înfiintatã în anul 1958, când aici au fost aduse din Polonia 2 exemplare adulte. De acest moment îsi aduce bine aminte Vladimir Brilinski, al cãrui tatã a fãcut parte din delegatia care a adus zimbrii din Polonia: „În iarna lui 1958, o delegatie a Directiei Silvice Hunedoara, din care fãcea parte si tatãl meu, a fost în Polonia, împreunã cu Mihail Sadoveanu si au adus o percehe de zimbrii,  care se numeau Podarec si Polonka. Îmi aduc aminte foarte bine momentul respectiv, când Podarec a coborât dintr-un TIR, avea o tonã si jumãtate la momentul respectiv, era un animal extrem de blând, dar care impresiona prin mãrime, prin fortã. În schimb, Polonka, perechea lui, era foarte agresivã”. Iar locatia, spune Brilinski, nu a fost aleasã întâmplãtor, ci în urma unor studii fãcute la nivel national. Celor doi, li s-au alãturat, în 1963, alte douã exemplare, iar prin înmultire pe cale naturalã trei ani mai târziu aici erau deja 9 zimbri. Pânã în 1982, rezervatia a fost pepinierã pentru alte locatii similare din tarã, pentru cã aici le mergea bine. La ora actualã, rezervatia se întinde pe 5 hectare de teren si este împãrtitã în douã compartimente. O parte o reprezintã terenul deschisã, cu umbrare pentru vizitare, adicã un hectar si jumãtate de teren, iar al doilea compartiment, care se întinde pe 3,5 hectare este zona unde zimbrii înnopteazã, terenul fiind acoperit cu vegetatie forestierã.

Carmen Cosman