Vlad Botoș susține că Fondul pentru Tranziția Justă este unul din cele mai bune decizii luate la nivelul Comisiei Europene. Europarlamentarul a vorbit în plenul ședinței despre Valea Jiului, aducând în prim-plan faptul că zona este dependentă de minerit, făcând referire la faptul că zona va avea nevoie de aceste fonduri pentru tranziția justă.
”Aceste zone, precum Valea Jiului, din țara mea din România, sunt cele care vor avea nevoie de cel mai mare ajutor din partea Uniunii Europene, pentru că activitatea economică trebuie să se îndrepte într-o cu totul altă direcție, economia locală va trebui să găsească alte domenii de activitate, dar mai ales, oamenii vor avea nevoie de sprijin serios pentru a se recalifica, pentru a începe o nouă meserie, o nouă carieră”, a spus Vlad Botoș, europarlamentar USR. Fondul pentru Tranziția Justă (JTF) este un instrument financiar important pentru regiunile carbonifere din România și întreaga Uniune Europeană. Trecerea de la energia pe cărbune la energia verde este cu atât mai importantă cu cât extragerea cărbunelui are efecte grave asupra sănătății celor care lucrează în mină.
”Este momentul să găsim cele mai bune modalități de a transforma economia locală într-una sănătoasă, iar aceste fonduri speciale ne vor ajuta în această tranziție. Tocmai de aceea am ținut să vorbesc în plenul Parlamentului European despre acest subiect în care am fost implicat direct alături de colegul meu Cristian Ghinea. Acest proiect a fost dezbătut aseară în ultimă forma (după trilogul avut împreună cu Consiliul & Comisia) în Parlamentul European, iar astăzi va avea loc votul final. În România acest fond va fi transpus prin POTJ – Programul Operațional de Tranziție Justă”, mai notează europarlamentarul.
Mecanismul pentru o tranziție justă se va axa pe regiunile și sectoarele cele mai afectate de tranziție, având în vedere dependența lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră. Unele sectoare vor cunoaște un declin, înregistrând o reducere ireversibilă a producției economice și a nivelurilor de ocupare a forței de muncă pentru activitățile economice cu niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră sau care se bazează pe producția și utilizarea combustibililor fosili, în special a cărbunelui, în timp ce alte sectoare cu niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru care pot fi găsite alternative tehnologice la procesele cu intensitate mare a carbonului, în vederea menținerii producției economice și a creșterii nivelului de ocupare a forței de muncă, vor trebui să treacă printr-o transformare.

Monika BACIU