Tragedia care a îndoliat INSEMEX

Se împlinesc 31 de ani de la o tragedie care avea sã îndolieze Valea Jiului si sã rãpeascã mai multi specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã (INCD-INSEMEX). Sacrificiul celor cinci cercetãtori n-a fost în zadar si a dus la salvarea a zeci sau poate sute de vieti.

În ziua de 21 martie 1986, în nici 24 de ore, în urma a douã explozii consecutive de metan, la E.M. Vulcan au fost accidentate 36 de persoane, dintre care 25 au decedat.

Printre cei 25 de mineri morti în goana comunistã dupã cât mai mult cãrbune s-au aflat si 5 specialisti de renume de la Centrul de Cercetare si Securitate minierã Petrosani (azi INSEMEX).  Sacrificarea celor 5 specialisti în minerit, care au fost obligati de cãtre autoritãtile comuniste ale statului sã intre în subteran, a dus dupã aceea la adoptarea unei mãsuri care este valabilã si în ziua de astãzi. Astfel, în urma celor douã accidente colective de muncã de la E.M. Vulcan din primãvara anului 1986, în afara salvatorilor minieri, nimeni nu mai are voie sã intre în perimetrul subteran în care a fost înregistratã o explozie de metan în termen de minim 24 de ore de la producerea acesteia. În memoria cercetãtorilor care au plãtit cu viata lor pentru a salva vieti, la troita din curtea INSEMEX Petrosani, sunt aprinse candele în fiecare an, pe 21 martie.

Maximilian Gânju

3 comentarii la „Tragedia care a îndoliat INSEMEX

 • 8 martie 2017 la 17:18
  Permalink

  PACAT CA INSEMEX UN INSTITUT LA PRESTIGIUL CARUIA UNII AU PLATIT CU VIATA A AJUNS ACUM INTR O IPOSTAZA JENANTA PRIN ANGAJAREA UNOR PARASUTE,PRIN CURVASARAIA CARE DOMNESTE ACOLO SI ALTE ANGAJARI NU TOCMAI CURATE…..BARNISTENI SI LAURARI NUMAI LOAZE CARE FAC DE RIS INSTITUTIA CONDUSA DE UN MOTAN IN CALDURI NUMIT POLITIC DE PSD…

 • 8 martie 2017 la 21:36
  Permalink

  in locul cercetatorilor reputati acum in insemex fac legea angelici,isabele ,branisteni sau lautari…..pacat de reputatia acestui institut unde oamenii de valoare sunt marginalizati de baronii cocotati politic care l au condus si cel portocaliu lupu si cel rosu psd istul gaman.

 • 9 martie 2017 la 13:19
  Permalink

  dupa viloiul de neam prost din spatele cantinei studentesti iata ca baroni politici din insemex au pornit o noua constructie inainte de podul de la iscroni se ridica o noua constructie faraonica a unui politruc din cinducerea psd si a insemex…..acum mai ramine o singura problema ce metresa va inaugura casa pentru ca actuala spun gurile rele e cam pe faras….cit despre modul in care e platita firma ce o ridica si de unde astea sunt detalii …

Comentariile sunt închise.