Complexul Energetic Hunedoara a plãtit, anul trecut, 33 de mii de lei pentru realizarea unor studii. Cheltuielile pentru studiile de fezabilitate si prefezabilitate au fost în valoare de 33 de mii de lei, din cele 393 de mii prognozate.

În urmã cu doi ani, societatea a alocat bani pentru realizarea unor studii privind “Lucrãri pentru dezvoltarea capacitãtii de productie la E.M. Lonea” – lot I (Etapa I si Etapa II) „ Lucrãri pentru dezvoltarea capacitãtii de productie la E.M. Livezeni” – lot II (Etapa I si Etapa II), „Lucrãri pentru dezvoltarea capacitãtii de productie la E.M. Vulcan” – lot III (Etapa I si Etapa II) „ Lucrãri pentru dezvoltarea capacitãtii de productie la E.M. Lupeni” – lot IV (Etapa I si Etapa II). CEH a alocat aproape o jumãtate de milion de lei si la care s-a lucrat intens. Asta pentru a pregãti licitatia pentru achizitionarea echipamentelor miniere de zeci de milioane de euro, ce urmau sã ajungã în subteranele Vãii Jiului.

Administratorul judiciar al societãtii arãta cã trebuiau alocati bani si pentru anumite studii din acest an. “Pentru anul 2016 este necesar a se aloca suma de 462.500 lei care cuprinde: studiu de fezabilitate si documentatii solicitate prin certificatul de urbanism (212.500 lei – documentatii în mare parte deja întocmite dar încã nereceptionate), întocmire documentatie pentru evaluare imobile care se vor expropria (200.000 lei), documentatia de întocmire a Proiectului urbanistic zonal PUZ (50.000 lei)”,  aratã raportul.

La CEH s-au realizat tot felul de studii si documentatii, însã acestea au rãmas fãrã niciun rezultat. Spre exemplu, tot anul trecut, societatea a alocat 100 de mii de euro pentru realizarea planului de restructurare. Banii au ajuns la ISPE, iar planul a… dispãrut. Potrivit fisei de date a anuntului privind angajarea unui consultant, durata contractului era de 4 luni. În aceastã perioadã, consultantul ar fi trebuit sã facã o analizã de ansamblu a pietelor energiei electrice, termice si cãrbunelui, identificând principalele implicatii pentru CE Hunedoara. Apoi trebuie sã facã o analizã a structurii de venituri si cheltuieli, sã identifice zonele de ineficientã si sã identifice activele care pot fi valorificate. Consultantul trebuia sã facã si o evaluare a performantelor financiare. La final, trebuie sã gãseascã scenariile de restructurare si sã pregãteascã un plan de afaceri pe termen mediu. Pentru toate acestea, consultantul a primit 450.000 lei. Planul a devenit inutil imediat ce CEH a intrat în insolventã. chiar de douã ori.

Monika BACIU